Времето на деня за закуска, ако искате да отслабнете

Закуската трябва да се яде само след 11 часа сутринта, каза експерт.

Изчакването няколко часа, преди да ядете нещо след събуждане, е по-добре за поддържане на здравето и сваляне на излишните килограми, според експерта по хранене Тим Спектор, професор по генетична епидемиология в King’s College London.

Това е така, защото повечето хора сега вечерят много по-късно вечер в сравнение с предишните поколения и спират да ядат едва около 21:00 вечерта предишната вечер.

Следователно закуската в 11 сутринта е най-добрият начин човек да постигне 14 часа гладуване за една нощ, което все повече доказателства сочат, че е най-доброто за метаболизма.

Проф. Спектър каза на публиката на фестивала на науката в Челтнъм: „Ако закусите по-късно, това ще ви даде някои ползи.

„Мисля, че трябва да преосмислим всички неща, които ни казаха, че са нездравословни, защото излиза толкова много нова наука.

Преместете първото си хранене за късно сутрин

Говорейки след разговора, той каза: „Все още има хора, особено в северната част на Англия, които ядат по-рано, но като цяло ние сме се насочили към континентални хранителни навици, вечеряйки много по-късно, както хората в Испания и Италия.

„Дори тези, които не го правят, може да свършат закуска до 21:00, което затруднява постигането на 14-часов период на гладуване.

„Има проста промяна, която хората могат да направят, като преместят закуската си от 8 сутринта на 11 сутринта, което всъщност е по-ефективно от по-модерните диети на гладно като 5:2.”

Интермитентното гладуване е популярна диетична техника, при която човек може да яде каквото си поиска в рамките на определен период от време всеки ден.

Въпреки това, има много дебати относно неговата ефективност и по кое време на деня човек трябва да яде и кога трябва да спре.

Скорошно проучване установи, че спирането на яденето по-рано през деня, в 15:00, е по-ефективно от храненето вечер, като хората губят три килограма повече за период от пет седмици.

Но съвременният начин на живот може да направи това невъзможно, с дългите работни часове и тежките пътувания до работното място, които изтласкват времето за чай по-късно до вечерта.

И проф. Спектър казва, че това трябва да се вземе предвид и компромисът е, че закуската трябва да се отложи и да се превърне в по-скоро брънч, отколкото хранене в разсъмване.

Чревните микроби се нуждаят от почивка

„Гладуването по 14 часа на ден, като използвате по-късна закуска, но като цяло ядете същото количество, е по-лесно за постигане в дългосрочен план“, каза той.

„Това работи, защото микробите в червата ни имат циркаден ритъм като нас и се нуждаят от период на почивка.

„Проучванията показват, че по-късната закуска за постигане на 14-часово гладуване може да помогне на хората да загубят 4 до 11 паунда тегло за няколко месеца на това.

“Техните микроби по същество стават по-ефективни при изгарянето на храна.”

Експертът каза, че хората, които се чувстват гладни сутрин или се страхуват от замаяност без по-ранна закуска, вероятно бързо ще се адаптират към новата рутина.

Проф. Спектър е съсъздател на приложението ZOE, което е било използвано за проследяване на Covid в общността, но също така инспектира чревните бактерии на човек, за да разбере кои храни и диети вероятно ще работят най-добре за тях.

Например, той казва в книгата си „Хранени с лъжица: Защо почти всичко, което ни казаха за храната, е грешно“, някои хора наддават на тегло, ако закусват, като сутрешната консумация е особено коварна за талията им.

На закуската проф. Спектър добави: „От нашите проучвания знаем, че всеки е различен и някои хора реагират по различен начин на закуски с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, така че е важно да разберем и това.

.

Add Comment