Гран при на Великобритания: Люис Хамилтън обезкуражава освиркванията на феновете на Макс Верстапен

Гран при на Великобритания е на живо по BBC Radio 5 Live и уебсайта на BBC Sport

Люис Хамилтън казва, че не е съгласен с феновете на Гран При на Великобритания, които освиркват съперника му Макс Верстапен, казвайки: „Ние сме по-добри от това“.

Холандецът получи подигравки от част от публиката, докато даде интервюто си, след като се класира втори след Карлос Сайнц от Ferrari на Силвърстоун.

Хамилтън, който беше освиркван от феновете на Верстапен по време на битката им за титлата миналата година, каза: „Бих казал, че не е нужно да правим това.

„Без освирквания. Имаме толкова страхотни фенове. Нашите спортни фенове изпитват емоции нагоре и надолу, но определено не съм съгласен с освиркванията.“

Въпреки това Хамилтън каза, че разбира емоциите, които може да са довели до освиркванията след противоречивото завършване на миналогодишния шампионат, когато Хамилтън загуби осма световна титла, след като директорът на състезанието не успя да приложи правилно правилата в последното състезание за сезона.

„Няма никаква разлика, когато освиркваш някого“, каза той. „Те вече направиха грешката или каквото и да е, но аз наистина оценявам подкрепата, която имам тук. Може би някои от тях чувстват болката тук от миналата година.“

Верстапен каза, че поведението на феновете е “малко разочароващо”, защото не може да чуе въпросите, които му задава интервюиращият Били Монгер.

„Беше малко проблем“, каза той. „Но останалите… ако искат да освиркват, могат да го направят. За мен това няма да промени нищо. Винаги съм щастлив да съм тук. Това е страхотна писта, страхотна атмосфера като цяло. Може би някои от тях , те не ме харесват, но това е добре. Всички те имат собствено мнение, разбирате ли? Не ме интересува.”

А шефът на отбора на Мерцедес F1 на Хамилтън Тото Волф каза: „Не трябва да виждаме освирквания в нито един спорт. Това е неспортсменско.

„Харесваме подкрепата, която имат пилотите тук, но ако не харесвате другите момчета, замълчете, това би било добър начин. Никой пилот не го заслужава, каквото и да се случи миналата година, каквото и да е състезанието.

„Да бъдеш освиркван е обидно и затова емоционалният спорт, който е противоречив, защото си фен, а не фен на единия или другия пилот, това е добре – но има определена граница, която не трябва да прекрачваме.“

Разочарованието на пистата за Хамилтън

За голяма част от увлекателната квалификационна сесия в трудни мокри условия, Хамилтън се състезаваше за най-бърза обиколка.

Но той падна на пето място в решетката в края в резултат на стратегическа грешка на отбора на Мерцедес.

Той беше в по-бърза обиколка в последните моменти на квалификацията, но му беше казано да я прекъсне, за да може да зареди батерията на хибридната си система за последна обиколка в режим на по-висока мощност.

Но междувременно дъждът заваля още повече и Хамилтън не можа да се подобри.

Хамилтън каза: „В дъжда се борихме за първия ред и това беше чак до предпоследната обиколка. Бяхме горе и ме помолиха да отстъпя и да отида за последната обиколка , но тогава заваля. Просто малко жалко.

„Бях толкова обнадежден, защото имаме тази невероятна публика и изведнъж се озовах в битката, чувствайки се страхотно.

„Бях втори с 0,02 секунди и си казах: „Определено мога да отида по-бързо от това.“ И мисля, че бях с 0,2 секунди напред и тогава те казаха: „Отдръпни се и давай отново.“ И следващата обиколка не беше толкова добра.”

Менсъл и Сайнц
Найджъл Менсъл поздрави Сайнц

Надежди за обратна борба

Краят на квалификацията беше разочароващ момент в обещаващия уикенд за Mercedes, след като аеродинамичното подобрение изглежда подобри представянето на колата.

Хамилтън каза, че ще “се опита да извади нещо специално” за състезанието.

Но той предупреди да не се очаква той да се бори за победата срещу двете Ferrari и Red Bull – съперникът на Verstappen за титлата Шарл Льоклер е трети за Ferrari, а вторият Red Bull Серхио Перес е четвърти.

„Мисля, че имаме добра състезателна кола“, каза Хамилтън. „Не знам дали можем да се борим за победа. Червените бикове са толкова бързи на сухо. В момента се отдръпват на правата.

„Чрез високата скорост те нямат никакво подскачане там, където ние имаме подскачане, особено в завоите. Това е мястото, където те се отдръпват от мен в момента.

„Темпото на състезанието беше малко по-добро [in Friday practice]. Мисля, че са още малко напред, но ще видим. Надявам се, че ще бъдем по-близо до състезателното темпо в сравнение с последното състезание и ако можем просто да ги задържим, може би ще успеем по някакъв начин да напреднем. Ще бъда агресивен, не се притеснявайте.”

Мерцедес постигна ли напредък?

Хамилтън и съотборникът му Джордж Ръсел бяха близо до темпото през целия уикенд след представянето на новите части на Mercedes.

Но Хамилтън каза, че не е убеден, че отборът действително е скъсил разликата с отборите в челото, които също представиха разработки в Силвърстоун.

Хамилтън каза: „Направихме крачка, но сме на писта, където има завои със средна и висока скорост. Не сме страхотни в завоите с ниска скорост и тук има много по-малко такива.

„Колата ни е доста добра при висока скорост. Когато бяхме в Барселона [for the Spanish Grand Prix]минахме бързо [Turns] Три и девет [the fastest on the track].

„Тук има много висока скорост, така че естествено сме малко по-близо. Но не знам дали сме затворили разликата [to Red Bull and Ferrari]. Надстройката, която донесохме, те донесоха същата, така че лично аз не мисля, че сме затворили празнината.”

Ферари се надява да победи Верстапен

Льоклер влезе в уикенда, изразявайки надеждата си, че Ферари може да има четири силни състезания, водещи до лятната пауза, след брутална поредица от събития, в които поредица от проблеми превърнаха преднината му от 46 точки в шампионата пред Верстапен в 49- точков дефицит.

Льоклер също се стремеше към пол, докато завъртане в последната му обиколка не го остави трети, но неговият съотборник Сайнц изпревари Верстапен. Пилотите на Ферари казаха, че ще се опитат да използват екипна работа, за да победят Ред Булс.

Льоклер каза: „Разбира се, че ще бъда много щастлив, ако Карлос спечели състезанието, но няма да крия, че и аз искам да спечеля.

„Това, което е най-важно, е да завършим едно-две, независимо от това, и ако можем да играем стратегически ходове в болидите, сигурен съм, че ще го направим. Чувствах се уверен с колата, така че нека изчакаме и да видим.“

Сайнц добави: „Ще работим като екип, както сме правили през целия сезон и съм почти сигурен между мен и Чарлз, че можем да проведем добра битка с Макс и да не забравяме Чеко [Perez]. Ако продължим да работим, както сме работили през цялата година, можем да постигнем едно-две.”

Собственият шанс на Верстапен за пол беше загубен в резултат на късна грешка на Льоклер, която извади жълти знаци за предупреждение и принуди световния шампион да отстъпи в последната си обиколка.

Той каза: „Толкова е напрегнато през цялото време, на всяка една квалификация или в състезанието, както последния път [in Canada]. Надявам се всички да имаме забавно състезание.”

Около BBC - ЗвуциОколо долния колонтитул на BBC - Звуци

Add Comment