Греъм Макдауъл: Забрана на играчи да се състезават в LIV Golf събитие „не би било здравословно“ за спорт

Греъм Макдауъл спечели Откритото първенство на САЩ през 2010 г. и е представлявал Европа на четири Купи на Райдър

Греъм Макдауъл казва, че „няма да е здравословно“, ако играчите бъдат забранени да играят голф заради участието на следващата седмица в финансираната от Саудитска Арабия LIV Golf Invitational за 25 милиона долара.

PGA Tour и DP World Tour отхвърлиха искания за откази от играчи, които искат да играят, и заплашиха да забранят тези, които пренебрегват правилата.

„Не съм съгласен с това, надявам се, че ще вземат правилните решения“, каза северноирландецът пред BBC Radio Newcastle.

„Ако големите турнета в света започнат да забраняват играчите, това просто не е здравословно за спорта.

„Има много умни момчета по света, които управляват голф и вярвам, че ще направят правилното нещо за всеки.“

Големите шампиони Дъстин Джонсън и Серджо Гарсия и англичаните Лий Уестууд, Иън Поултър и Ричард Бланд също са сред 48-те играчи за тридневния турнир в Centurion Club близо до Лондон, въпреки че им беше отказано разрешение да се състезават.

Това е първото от осем планирани събития – пет в САЩ, едно в Саудитска Арабия и едно в Тайланд – с общ награден фонд от $255 милиона (£202 милиона). Първите седем събития са на стойност $25 милиона, като $50 милиона могат да бъдат грабнати във финалното отборно състезание.

PGA Tour заяви миналия месец, че решението му да отхвърли исканията за отказ е „в най-добрия интерес на Tour и неговите играчи“.

PGA Tour все още не коментира обявяването на полето за Centurion в сряда, докато DP World Tour каза на BBC Sport, че няма коментар за момента.

Какви действия са предприети срещу тези играчи, които се противопоставиха на PGA Tour, остава да видим и световният номер 376 Макдауъл признава, че не е бил лесен избор.

„Отне ми няколко месеца, за да взема решението си, защото стана толкова поляризиращо, [there is] толкова много негативизъм по отношение на това какво означава всичко това за спорта голф”, каза 42-годишният, който спечели US Open през 2010 г.

„Но трябваше да се сведа до факта, че аз съм бизнесмен, който оперира по целия свят през последните 20 години и това е просто още една завладяваща възможност за голф.

„Чувствам се, че съм свободен агент, чувствам, че имам способността да играя навсякъде, когато пожелая, и това е просто да упражнявам тези права при възможност, която е наистина интересна.“

LIV Golf Investments, ръководен от бившия номер едно в света Грег Норман, обещава да революционизира играта с по-кратък, по-остър продукт, който е достатъчно доходоносен, за да привлече най-големите имена.

Той обаче привлече критики, защото парите му идват от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF).

Това доведе до обвинения в измиване на спорта, като организации като Amnesty International твърдят, че някои страни могат да инвестират в спорта като отвличане на вниманието от лошите записи на човешките права.

Макдауъл е в Slaley Hall в Нортъмбърланд тази седмица, за да играе в първото събитие от азиатското турне, което ще се проведе в Англия. Този втори турнир от международна серия има награден фонд от $2 милиона и е финансиран от LIV Golf Investments. с места за грабване на LIV Golf Invitational следващата седмица.

Той признава противоречивия характер на събитието от следващата седмица, но вярва, че то може да доведе до растежа на спорта.

„Финансово е доходоносен, но форматът е иновативен и различен и привлекателен за следващото поколение“, каза той.

„В това решение беше вложено много. Всичко, което знам, е момчетата, с които работя в PIF и LIV, те са запалени по играта на голф и това е важно за мен. Обичам да развивам играта по целия свят. Обичам да използвам голф като сила за добро, която наистина да вдъхновява следващото поколение и да преподава велики ценности.

„Ние не сме тук, за да спасяваме геополитическите ситуации в света, ние сме тук, за да играем голф и да развиваме играта в окръг като Саудитска Арабия. Просто се случва, че имат огромно количество ресурси, за да могат да ускорят своето пътуване в играта на голф и съм щастлив, че съм част от нея.”

Add Comment