Деменция: организирането може да ви помогне да се предпазите от деменция, твърди проучването

Това, че сте организиран или екстроверт, може да ви предпази от ДЕМЕНЦИЯ… но да бъдете в настроение през цялото време може да има обратен ефект, показва проучването

  • Канадски, американски и британски изследователи проследиха 1954 възрастни хора в Чикаго
  • Повече самодисциплина даде допълнителни две години живот без когнитивни увреждания
  • Хората, които са по-екстравертни, са имали допълнителна една година ненарушен живот

Организираните и самодисциплинирани хора може да са по-добре защитени от деменция по-късно в живота, твърди проучване днес.

Екстровертите също могат да имат допълнителна година, преди да започнат да развиват леко когнитивно увреждане – първите стъпки към деменция.

Но ефектите изглеждат обратни за хора с мрачно настроение, според изследователите.

Проектът проследява близо 2000 възрастни хора в Чикаго в продължение на до 25 години, за да види дали техните личностни черти са свързани с когнитивния спад.

Хората, които са постигнали високи резултати по „съвестност“ – организирани и управлявани – са живели почти две години повече, преди да видят умствени спадове.

Възрастните, смятани за екстроверти – по-приказливи, напористи и емоционално изразителни – също спечелиха допълнителна година на здраво познание.

Но доброволци с по-високи резултати от невротизъм – тъга, капризност и емоционална нестабилност – започнаха да страдат от леко когнитивно увреждане една година по-рано.

Организираните и самодисциплинирани хора биха могли да бъдат по-добре защитени от деменция през следващите години, твърди днес проучване

Изследването, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, е наблюдателно, така че не може да установи защо личността може да повлияе на риска от деменция.

Но д-р Томико Йонеда, психолог от Университета на Виктория, посочи множество предишни доказателства, свързващи по-социалността с намален риск.

КАКВО Е ДЕМЕНЦИЯ? БОЛЕСТ-УБИЕЦ, КОЯТО ОТГРАЖДА СТРАДАДИТЕ ОТ СПОМЕНИТЕ им

ГЛОБАЛНА ЗАПРЕЩЕНИЕ

Деменцията е общ термин, използван за описване на редица прогресивни неврологични разстройства (тези, които засягат мозъка), които оказват влияние върху паметта, мисленето и поведението.

Има много различни видове деменция, от които болестта на Алцхаймер е най-често срещаната.

Някои хора може да имат комбинация от видове деменция.

Независимо кой тип е диагностициран, всеки човек ще изпита своята деменция по свой уникален начин.

Деменцията е глобален проблем, но най-често се наблюдава в по-богатите страни, където хората вероятно ще доживеят до много напреднала възраст.

КОЛКО ХОРА СА ЗАСЕГНАТИ?

Обществото на Алцхаймер съобщава, че днес в Обединеното кралство има повече от 850 000 души, живеещи с деменция, от които повече от 500 000 имат Алцхаймер.

Смята се, че броят на хората, живеещи с деменция в Обединеното кралство до 2025 г., ще нарасне до над 1 милион.

В САЩ се смята, че има 5,5 милиона страдащи от Алцхаймер. Подобно процентно увеличение се очаква и през следващите години.

С нарастването на възрастта на човек се увеличава и рискът той да развие деменция.

Степента на диагностициране се подобрява, но се смята, че много хора с деменция все още не са диагностицирани.

ИМА ЛИ ЛЕК?

В момента няма лек за деменция.

Но новите лекарства могат да забавят прогресията му и колкото по-рано бъде забелязано, толкова по-ефективни са леченията.

Източник: Обществото на Алцхаймер

Смята се, че умствената стимулация е един от най-големите защитници на когнитивния упадък.

В проучването участват и експерти от Университета в Единбург и Северозападния университет в Илинойс, САЩ.

Те проследиха 1954 души – които бяха средно на осемдесетте – от 1997 г. до тази година.

На участниците бяха дадени оценки на характера по време на лични интервюта. Някои интервюта бяха направени по телефона, ако личните разговори не бяха възможни.

Те получават оценка по 48-точкова скала за всяка личностна черта.

Лекарите поискаха да отговорят дали отговарят на конкретни твърдения, например „Аз съм продуктивен човек, който винаги върши работата“, за да преценят доколко отговарят на чертата.

И те са получили поне две годишни когнитивни проверки – или една преди смъртта – за оценка на MCI.

Изследователите обаче не са открили връзка между личностните черти и продължителността на живота.

Д-р Йонеда каза: „Чертите на личността отразяват относително трайни модели на мислене и поведение, които могат кумулативно да повлияят на ангажираността със здравословно и нездравословно поведение и мисловни модели през целия живот.

„Натрупването на опит през целия живот може да допринесе за податливостта на определени заболявания или разстройства, като леко когнитивно увреждане, или да допринесе за индивидуалните различия в способността да се издържат на свързани с възрастта неврологични промени.“

Експертите казаха, че бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху това как когнитивното увреждане е свързано с другите две от петте големи личностни черти: съгласие и откритост.

Съгласието се свързва с показването на признаци на доверие, доброта и обич.

Отвореността описва степента, в която хората проявяват въображение и проницателност.

Деменцията е общ термин, използван за описване на редица прогресивни неврологични разстройства, които влияят на паметта, мисленето и поведението.

Смята се, че около 850 000 души във Великобритания имат това състояние, според NHS. Тя засяга 5,8 милиона души в САЩ.

Лекото когнитивно увреждане често е предшественик на състоянието, отнемащо паметта, въпреки че не всеки с MCI продължава да развива състоянието.

Реклама

.

Add Comment