Други 18 британски деца са убити с мистериозен хепатит “с неизвестен произход”

Други 18 британски деца са убити с мистериозен хепатит “с неизвестен произход”

  • Това довежда общия брой на Обединеното кралство до 240, откакто първият беше забелязан през януари
  • 170 случая са в Англия, 32 в Шотландия, 21 в Северна Ирландия и 17 в Уелс
  • Водещата теория е, че щамът на обикновената настинка е станал по-тежък

Други 18 британски деца са се разболели от мистериозния хепатит, който е причинил редица случаи по света.

Здравните служители обявиха новите случаи днес, с което общият брой на Обединеното кралство достигна 240, откакто първият беше забелязан през януари.

От потвърдените пациенти 170 са в Англия, 32 в Шотландия, 21 в Северна Ирландия и 17 в Уелс.

Те са предимно при деца под пет години, но „малък брой“ деца на възраст над 10 години също са унищожени.

Учените все още не знаят какво причинява животозастрашаващото чернодробно заболяване, но според тях главният виновник е щамът на обикновената настинка.

Водеща теория е, че имунната система на децата е отслабена поради блокирането и затварянето на училища по време на пандемията.

Усложнението е забелязано при около 650 деца в Европа, САЩ, Южна Америка, Близкия изток и Азия.

Най-малко десетина младежи са загинали, а десетки деца са се нуждаели от чернодробна трансплантация. Няма загинали деца в Обединеното кралство.

Мистериозният хепатит е забелязан в САЩ, Западна Европа и шепа други страни. В световен мащаб най-малко 12 младежи са починали и десетки се нуждаят от чернодробна трансплантация

Обявявайки новите случаи днес, д-р София Маки, директор на инциденти в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза: Вероятността децата да развият хепатит остава изключително ниска.

„Поддържането на нормални хигиенни мерки, включително да се гарантира, че децата редовно мият ръцете си правилно, помага за намаляване на разпространението на много често срещани инфекции, включително аденовирус.“

Нормалните виновници – вирусите на хепатит A, B, C, D и E – са изключени от резултатите от лабораторните изследвания на скорошни случаи.

Експертите сега работят според теорията, че се задействат от група вируси, които обикновено причиняват обикновена настинка, известни като аденовируси.

Не е ясно дали мутиралият щам на аденовирус се е развил, за да стане по-тежък, или липсата на социален контакт по време на пандемията е направила децата по-уязвими към съществуващите щамове.

Д-р Маки: „Продължаваме да напомняме на всички да бъдат нащрек за признаците на хепатит – особено жълтеница, потърсете жълт оттенък в бялото на очите – и се свържете с Вашия лекар, ако сте загрижени.“

Служители на UKHSA казаха, че няма доказателства, че Covid ваксината е замесена, тъй като повечето случаи са били при деца под пет години, които не са били инжектирани.

Те трябва да публикуват предварителен доклад за констатациите следващата седмица.

Симптомите на усложнението обикновено започват с диария или гадене. Тогава това може да доведе до пожълтяване на кожата и очите.

САЩ са регистрирали 216 случая в 37 щата, като Мисисипи и Юта последните са добавени към нарастващия списък.

През последните седем дни не са докладвани нови смъртни случаи или чернодробни трансплантации, разкриха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в седмичната си актуализация, като общият брой остава съответно 14 и 6.

Агенцията не разкри къде са настъпили смъртните случаи поради „проблеми с поверителността“, но поне един е регистриран в здравните шефове на Уисконсин в щата.

В световен мащаб Обединеното кралство вече е регистрирало най-потвърдените и заподозрени случаи от която и да е нация – въпреки че това може да се дължи на по-силно наблюдение от други нации.

Топ експерти се опасяват, че шефовете на здравеопазването няма да разберат какво се крие зад особения модел – от месеци март насам са разболели най-малко 520 деца по света.

Докато лекото възпаление на черния дроб не е необичайно при деца, тежкото заболяване, както се вижда в тези случаи, е.

Мистериозното възпаление на черния дроб също е било повече от 200 случая в САЩ в 37 щата.

Въпроси и отговори: Какво представлява мистериозната глобална епидемия от хепатит и какво стои зад нея?

Какво е хепатит?

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което обикновено се причинява от вирусна инфекция или увреждане на черния дроб от пиене на алкохол.

Някои случаи се разрешават от само себе си, без текущи проблеми, но част може да бъде смъртоносна, принуждавайки пациентите да се нуждаят от чернодробни трансплантации, за да оцелеят.

Какви са симптомите?

Хората, които имат хепатит, обикновено имат умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, тъмна урина, светли изпражнения и болки в ставите.

Те също могат да страдат от жълтеница – когато кожата и бялото на очите пожълтяват.

Защо експертите са загрижени?

Хепатитът обикновено е рядък при деца, но експертите вече са забелязали повече случаи при настоящата епидемия, отколкото обикновено очакват след една година.

Случаите са с „неизвестен произход“ и също са тежки, според Световната здравна организация.

Кои са най-добрите теории?

Отслабен имунитет

Британски експерти, натоварени със задачата да разследват поредица от заболявания, смятат, че безкрайният цикъл на блокиране може да е изиграл роля.

Ограниченията може да са отслабили имунитета на децата поради намаленото социално смесване, което ги оставя в повишен риск от аденовирус.

Това означава, че дори „нормалният“ аденовирус може да причини тежки резултати, тъй като децата не реагират на него така, както са го правили в миналото.

Аденовирусна мутация

Други учени казаха, че може да е аденовирусът, който е придобил „необичайни мутации“.

Това би означавало, че може да бъде по-преносим или по-способен да заобиколи естествения имунитет на децата.

Реклама

.

Add Comment