Експертите обясняват признаци, симптоми и отговори на въпроси за рак на червата

Ракът на червата е един от най-често срещаните видове рак, диагностициран в Обединеното кралство и водеща причина за загубен живот. Да знаете какво да внимавате и какво да правите е жизненоважно за ранното откриване на болестта, което от своя страна е от решаващо значение за ефективно лечение. The Mirror говори с редица експерти, за да разбере какво трябва да знаете

Видео зареждане

Видео не е налично

Рак на червата: Изследванията за рак обясняват основните симптоми

В Обединеното кралство април е месец на осведомеността за рака на червата, който има за цел да повиши разбирането на болестта и да събере средства за рак на червата в Обединеното кралство.

Близо 43 000 души са диагностицирани с рак на червата в Обединеното кралство всяка година, което е приблизително един на всеки 15 минути.

В зависимост от това къде започва ракът, често може да се нарече рак на дебелото черво или ректума и е един от най-често диагностицираните видове рак в Обединеното кралство.

Според Лондонската обща практика, това е четвъртият най-често диагностициран вид рак в Обединеното кралство и втората най-честа причина за смърт.

Докато повечето диагнози са сред тези над 60 години, девет от всеки 10 според NHS, болестта може да засегне хора от всички възрасти.

The Mirror говори с група експерти, за да зададе някои ключови въпроси за болестта, за какво да внимавате, включително трудно забележими симптоми и какво да направите, ако смятате, че сте забелязали симптоми.

Лесно ли се забелязва рак на червата?Бързата, неволна загуба на тегло може да бъде симптом на рак на червата
(

Изображение:

Getty Images/iStockphoto)

Клиничният директор и главен фармацевт в Medicine Direct, Хюсеин Абдех, каза: „Ракът на червата може да бъде труден за диагностициране направо, тъй като симптомите са доста общи.

„Когато видите личния си лекар, той обикновено ще извърши дигитален ректален преглед, който може да е неудобен, но отнема по-малко от една минута. Ще бъдете помолени и за проба от изпражнения, която ще бъде изследвана за следи от кръв.“

Той добави: “Може да е трудно да се забележи рак на тънките черва, тъй като много от симптомите са неясни.”Близо 43 000 души, които са диагностицирани с рак на червата всяка година в Обединеното кралство
(

Изображение:

Getty Images)

Трудно ли е да се лекува рак на червата?

Лечението на рак на червата, подобно на много видове рак, зависи от развитието на заболяването, когато бъде забелязано.

„Колко трудно е да се лекува рак на червата зависи от това колко далеч се е разпространил ракът и къде се намира в червата“, каза г-н Хюсиан. „Повечето случаи на рак на червата изискват операция за ефективно лечение. Понякога това се комбинира с химиотерапия, лъчетерапия или биологични лечения; най-добрият курс на лечение варира в зависимост от случая.”

Лечението на състоянието се подобрява. Абас Канани, фармацевт в Chemist Click, каза: „Процентът на преживяемост в продължение на 10 години е около 50% за рак на червата, а степента на преживяемост на червата се е увеличила повече от два пъти през последните 40 години в Обединеното кралство.

Какви са често срещаните симптоми на рак на червата?

Д-р Люк Пратсайдс, водещ лекар в Numan, каза: „Има някои важни признаци и симптоми, които трябва да внимавате по отношение на рака на червата, които включват: забелязване на кръв в изпражненията, промяна в навиците на червата по отношение на диария или запек която продължава повече от 4 седмици, необяснима загуба на тегло, коремна болка и усещането, че трябва да изхождате, въпреки че червата ви вече са празни.

„Ако изпитате някой от тези симптоми, важно е спешно да посетите личния си лекар за по-нататъшно разследване.

Тези симптоми се отразяват от Лондонската обща практика, която изброява следните симптоми:

  • Кървене от задния проход и/или кръв в изпражненията
  • Постоянна и необяснима промяна в навиците на червата
  • Усещане за необходимост от изхождане, дори след отваряне на червата.
  • Необяснима загуба на тегло
  • Силна умора без очевидна причина
  • Болка или бучка в корема.

Какво да направите, ако смятате, че имате симптоми на рак на червата?Всички експерти, с които говорихме, казаха, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да отидете и да си запишете час възможно най-скоро, ако симптомите ви продължат
(

Изображение:

Getty Images/iStockphoto)

„Спешно да видите личния си лекар“, каза д-р Пратсайдс. „Чуваме много тези дни в медиите за това колко е трудно да видите личния си лекар, но не се отчайвайте от това. Ако опишете симптомите на рак на червата, ще получите среща.”

Г-н Хюсеин каза: „Както при всеки вид потенциален симптом на рак, най-добрият начин на действие, който всеки трябва да предприеме, е да посети своя лекар. Не се притеснявайте да говорите с Вашия лекар, ако имате някакви тревожни промени в навиците на червата или ако проявявате други потенциални симптоми на рак на червата.

Прочетете още

Прочетете още

.

Add Comment