Защо някои хора просто не получават махмурлук?

Ако имате приятел, който изглежда напълно имунизиран срещу ужасните симптоми на махмурлука, той вероятно трябва да благодари на гените си.

Мнозина са чували истории, че пиенето на една и съща напитка през цялата нощ, пиенето по-бавно или комбинирането на всяка алкохолна напитка с вода може да предотврати симптомите на махмурлук.

Но около една пета от хората са просто биологично програмирани да бъдат по-слабо засегнати от набора от симптоми, които обикновено следват тежка нощ навън – главоболие, гадене и повръщане.

Изследванията показват, че мутациите на три гена определят колко зле се чувства някой след консумация на твърде много алкохол.

Хората може да имат между една до три от мутациите и те могат да повлияят на степента на тежест на симптомите на махмурлук, които човек чувства след нощно излизане – ако има такива.

CYP2E1 е отговорен за определянето как тялото разгражда алкохолните съединения, дори леки промени могат да ускорят процеса на отстраняване на алкохола от тялото.

Промените в гена могат да увеличат скоростта, с която тялото метаболизира алкохола. В резултат на това ускорява процеса на преодоляване на въздействието на алкохола върху тялото и намалява времето, през което човек се чувства махмурлук.

Друг ген, ADH1B, регулира как тялото превръща алкохола в вещество, наречено ацеталдехид, страничен продукт, който се освобождава, когато пием алкохол.

Ацеталдехидът е органичен химикал, който причинява чувството на махмурлук, като се натрупва в черния дроб, причинявайки свързаните с това главоболие и гадене като резултат.

Известно е също, че причинява потенциални дългосрочни увреждания на тялото на човек, създавайки риск от хронични заболявания и проблеми с органите надолу по линията.

Междувременно генът ALDH2 влияе върху начина, по който тялото кодира ензим, наречен ALDH. Този ензим е отговорен за изчистването на токсините и други неща от системата на човек.

Тази комбинация от гени позволява на човек да функционира по-добре с по-малко сън и докато е дехидратиран – като му помага да избегне махмурлука.

Около един на всеки пет души има перфектната комбинация от гени, които ги правят почти имунизирани срещу махмурлук. Трите ключови гена са CYP2E1, ABH1B и ALDH2, които влияят на това как човек метаболизира и изтласква алкохола, който е консумирал

Ензимът алкохол дехидрогеназа, който метаболизира етанола в веществото в ацеталдехид, е потенциално токсичният химикал в центъра на махмурлука.

Реакцията на тялото към тези токсини в тялото е това, което причинява множеството симптоми, които съставляват махмурлука.

Какво прави алкохолът с тялото?

Консумацията на алкохол има широкообхватни ефекти върху тялото както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Веществото може да попречи на невронните комуникационни пътища на мозъка и да повлияе на настроението и поведението на човека.

Това е, което създава у човека усещането за опиянение. С течение на времето тези пътища могат да бъдат значително увредени от злоупотребата с алкохол.

Дългосрочната употреба на алкохол е свързана с множество сърдечно-съдови проблеми, като кардиомиопатия, аритмии, инсулт и високо кръвно налягане.

Черният дроб е отговорен за метаболизирането на алкохола в тялото и може да се износи с течение на времето.

Употребата на алкохол е свързана със затлъстяване на черния дроб, алкохолен хепатит, фиброза и цироза на черния дроб.

Може също така да накара панкреаса да започне да отделя токсични вещества в тялото.

Веществото също е свързано с множество видове рак като черен дроб, глава и шия, рак на хранопровода, гърдата и колоректален рак

Източник: Национален институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм

Разпространението на органичното съединение може да увреди клетъчните мембрани на човек и дори да причини образуване на белези в някои органи.

Човек ще уринира повече, когато пие, тъй като тялото му се опитва да премахне токсина от тялото си.

Може също така да предизвика възпаление в имунната система, значителни спадове в кръвната захар и дразнене на стомаха на човек поради увеличаване на количеството произведена киселина.

Процесът на тялото, метаболизиращ тези химикали, също може да накара човек да се събуди и да наруши съня му.

В резултат на това човек ще бъде още по-уморен.

Някои хора не изпитват тези симптоми – или когато изпитват, те не са толкова значими или изтощителни.

Това може да се дължи на генетични различия, които влияят върху начина, по който тялото им обработва и метаболизира алкохола.

До голяма степен са проведени изследвания върху близнаци, тъй като техните генетични прилики ги правят ценни за тестване на генетични черти.

Проучване от 2014 г. върху 4496 двойки близнаци установи, че 45 процента от податливостта и честотата на махмурлук при мъжете се определят от генетиката, а 40 процента при жените.

Проучването също така съобщава, че наследствеността на резистентността към махмурлук, тоест липсата на махмурлук на сутринта след пиянство, е около 43 процента, независимо от пола.

Другата половина вероятно се дължи на външни фактори, като например колко бързо човек пие или дали яде, докато пие.

Това означава, че без значение колко човек пие или каквото и друго поведение да показва през нощта – половината от това колко лоша сутрин ще бъде за него се определя само от генетиката.

Първото проучване, изследващо темата, е през 1972 г., когато екип, ръководен от университета Вандербилт, събира 13 511 мъжки близнаци.

За проучване, публикувано през 2014 г., изследователите анализираха отговорите на свързаните с алкохола въпроси като „Колко често имате махмурлук?“ които са събрани през 1972 г.

Техният анализ на данните установи, че наследствеността на алкохолното отравяне е около 50 процента, а наследствеността на махмурлука е около 55 процента.

Мащабно проучване от 2008 г., което събра данни от гимназисти и студенти, установи, че около 23 процента от хората вероятно имат перфектната комбинация от гени, която им позволява да избягват махмурлука.

.

Add Comment