Има някои добри новини в битката срещу дългия Covid | Дани Алтман

АКато учен, който работи всеки ден върху имунологията на Covid-19 и дългия Covid, аз съм наясно, че навлизайки в есента и завръщането на училище, Обединеното кралство е изправено пред още повече объркване и дисхармония от Covid. Накъде отиваме след това? Не свърши ли? И защо да продължаваме да говорим за смекчаването, когато сега имаме толкова много други грижи?

Всяко обсъждане на сегашната ни ситуация с Covid трябва да вземе предвид наследството от увреждане и мизерия, свързани с дългия Covid. Според мен сред старите лоши новини има и добри новини. През последните няколко месеца данните от Службата за национална статистика показват, че приблизителният брой на хората с дълъг Covid започва да намалява от пика от 2 милиона през май до около 1,8 милиона. Приемам това, за да означава, че някои постепенно се възстановяват. И докато дълъг Covid след инфекция с Omicron BA.5 очевидно се случва, нови случаи на дълъг Covid се появяват с по-ниска честота. Колеги в Сингапур, страна с голям пик на инфекции с Omicron след сравнително лека ранна пандемия, споменават разговори за тихи дълги клиники за Covid без пациенти.

Има също някои индикации, че може да се доближаваме до по-точно дефиниране и лечение на продължителен Covid. Много проучвания по света са създадени за набиране на групи с дълъг Covid, за да ги сравнят със случаи на „бързо възстановяване“ – хора, които са се възстановили бързо и напълно от Covid – за да се опитат да намерят разлики в нивата на антитела, хормони, имунни клетки или други неща, които могат да бъдат измерени с кръвен тест. Тези така наречени „дефиниращи биомаркери“ могат да променят играта. Те могат да помогнат на здравните служби да определят и насочат случаи, да предоставят по-подробни доказателства за работодателите и трибуналите, а също така да насочат към идентифициране на терапии и лечения.

Едно от първите подобни изследвания беше съобщено този месец в предпечат от Акико Ивасаки, Дейвид Путрино и колеги от Йейл. Те съобщават за ясен биомаркер, очертаващ разликите в групата с дълга Covid, със сигнали, включително нисък серумен кортизол (хормон, участващ в контрола на реакцията на стрес) и доказателства за реактивиране на латентен вирус на Epstein-Barr. Това все още не е точен диагностичен тест за дълъг Covid, но разширява познанията ни за това какво точно се случва зад симптомите, както и показва потенциални лечения.

Въпреки някои проблясъци на добри новини, струва си да повторим, че дългият Covid продължава да бъде източник на до голяма степен нерешено отчаяние, особено за онези превозвачи на дълги превози от „първа вълна“ от две години и повече, които не могат да се върнат на работа и в много случаи, измъчване от страна на работодателите. Жестоката ирония на това е очевидна за група пациенти, в която нашите много аплодирани „герои на първа линия“ са масово свръхпредставени.

Дългият Covid остава много реален риск, но най-добрият начин да го избегнете е да избегнете заразяването (или повторното заразяване) на първо място. Първоначално успешното пускане на ваксина в Обединеното кралство през 2020-21 г. е древна история по отношение на настоящата битка. Подвариантът BA.5 има толкова много мутации, избягващи имунитета, че е далечен роднина на предшественика на щама на Sars-CoV-2, срещу който са генерирани тези първи ваксини. Във всеки случай, нивата на неутрализиращите антитела на повечето хора са намалели почти до изходните – или подобни на неваксинираните – нива, дори ако са тройно ваксинирани. Следователно огромното бреме от пробивни инфекции и повторни инфекции. Съществува силен консенсус относно неотложната необходимост от есенни бустери.

Имунолозите и производителите на ваксини са въвлечени в значителен дебат относно сложността на гарантирането, че следващото поколение, специфични за варианти бустери са най-добрите, които могат да бъдат. На международно ниво подходите се разминават. Обединеното кралство е осигурило дози от двувалентен – което означава, че е насочен към два щама – бустер, носещ оригиналната, наследствена последователност на Sars-CoV-2, както и последователността BA.1, вариантът Omicron, който беше с нас в края на 2021 г. Междувременно в САЩ правителството е поръчало 170 милиона дози от двувалентна ваксина, насочена към оригиналната, наследствена последователност на Sars-CoV-2 и актуалната в момента последователност BA.5.

Данните от изпитванията на тези подходи все още са оскъдни. Текущият смисъл е, че усилването срещу BA.1 може да не предложи силна кръстосана защита срещу BA.5. Но данните за специфичните бустери BA.5 също са минимални. Колко важни са подобни подробности? Екип в Сидни, ръководен от Майлс Дейвънпорт, анализира данни от осем други проучвания, за да моделира ефективността на специфични за варианта бустери. Данните там са успокоителни. Дори оригиналният бустер от първо поколение се предвижда да повиши защитата от симптоматична инфекция за период от шест месеца от 50% на 85,6%. Новите, модифицирани по варианти бустери, като цяло допълнително 1,5 пъти по-мощни по отношение на неутрализиране на Omicron, биха осигурили над 90% защита.

Вероятно ще има някои разлики между бустерите, след като приключат още проучвания. Но тази сложност никога не трябва да подкопава общественото доверие, че вие ​​(и клинично уязвимите около вас) ще сте в по-голяма безопасност тази есен и зима с бустер, какъвто и да е бустер, отколкото без.

Не трябва да има съмнения относно пълната бустер програма. Наистина трябва да помним, че усвояването на ваксините в Обединеното кралство, с 80%, е зад други европейски страни като Франция, Италия и Португалия, като по-ниското усвояване на ваксините е изкривено към по-ниски социално-икономически групи, при които Covid-19 често протича по-тежко. Трябва да увеличим усвояването на ваксината от неваксинираните, заедно със силното послание от правителството и Съвместния комитет по ваксиниране и имунизация, че защитата и нормализирането сега зависят от широкото и ефикасно разпространение на новите бустери. Тези, които следват данните и също така имат предвид защитата на клинично изключително уязвимите, също ще носят маски и ще увеличат максимално вентилацията.

  • Дани Алтман е професор по имунология в Imperial College London, попечител на Фондацията за медицински изследвания и Long Covid Support и съавтор на The Long Covid Handbook

Add Comment