Искате ли да намалите риска от инсулт? Изследователите откриват проста тайна

Изследователите установиха, че извършването на ежедневни дейности с по-лека интензивност, като домакинска работа, може значително да намали риска от инсулт.

Почистването с прахосмукачка, почистването, разхождането на домашен любимец или играта на улов може да е достатъчна дейност, за да се избегне инсулт, според проучване на Държавния университет в Сан Диего (SDSU).

Инсултите могат да бъдат изключително сериозни. Според CDC 1 от 6 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания през 2020 г. се дължи на инсулт. Освен това на всеки 40 секунди някой в ​​САЩ получава инсулт и на всеки 3,5 минути някой умира от инсулт. Като цяло около 795 000 души в Съединените щати имат инсулт.

Какво може да направи някой, за да намали риска от инсулт? За щастие, новите изследвания имат прост отговор.
Представете си, че гледате филма „Батман“ четири пъти всеки ден или карате невероятните 390 мили във всяка посока на ежедневно пътуване. Или неудобният избор ще отнеме около 12 часа – или същото време, през което повечето американци остават седнали през всеки ден.

Опасните последици от продължителното бездействие при хората са широко известни. Твърде много седене води до повишен риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други хронични заболявания, включително депресия. За да компенсират тежките странични ефекти от заседналия начин на живот, лекарите препоръчват на възрастните да извършват поне 150 минути умерени до енергични аеробни упражнения седмично.

Лекарите установиха, че извършването на ежедневна домакинска работа може значително да намали риска от инсулт.

Въпреки това, ново проучване от Държавния университет в Сан Диего, публикувано в Journal of the American Medical Association, JAMA Network Openустанови, че извършването на ежедневни дейности с по-лека интензивност, като домакинска работа, може значително да намали риска от инсулт.

„Физическата активност с лека интензивност може да включва почистване с прахосмукачка, метене на пода, измиване на колата, разходка в свободното време, разтягане или игра на хващане“, каза Стивън Хукър, декан на Колежа по здравеопазване и човешки услуги на SDSU и водещ изследовател на кохортното проучване.

„Ние забелязахме, че както физическата активност, така и заседналостта независимо повлияват риска от инсулт. Нашите изследвания показват, че стратегиите за превенция на инсулт трябва да се фокусират и върху двете.”

Хукър и неговите колеги изследователи измерват както времето, през което участниците са заседнали, така и продължителността и интензивността на физическата активност при 7600 възрастни на възраст 45 и повече години и след това сравняват данните с честотата на инсулти при участниците в продължение на седем години.

Те открили, че тези, които са били заседнали в продължение на 13 часа или повече на ден, са имали 44% повишен риск от инсулт.

„Констатациите са по-мощни, тъй като активността и заседналото поведение бяха измерени с акселерометър, предоставяйки значително по-точни данни от предишни проучвания, които разчитаха на самоотчитани мерки“, каза Хукър, бивш координатор на Калифорнийския проект за активно стареене с история. изследвания за здравословен начин на живот за възрастни хора.

Участниците в проучването носеха монтиран на бедрото акселерометър, чувствителен детектор за движение, който прецизно записва физическата активност и продължителността на седене и бездействие.

Въпреки че смартфоните и умните часовници смело се опитват да мотивират американците да се движат повече, шокиращ процент от възрастните не тренират достатъчно. CDC съобщава, че само 23% от възрастните в САЩ отговарят на седмичните препоръки за аеробна и мускулна активност.

Но ако 10 0000 стъпки на ден или затваряне на пръстена за упражнения на часовника ви изглеждат недостъпни, Хукър каза, че ставането и правенето на дори десет минути лека до умерена физическа активност няколко пъти през деня е ефективна стратегия за намаляване на вероятност от инсулт.

„За цялостното здраве на сърцето и мозъка се движете повече в рамките на възможностите си и седнете по-малко“, каза Хукър.

Справка: “Асоциация на измереното с акселерометър време заседнал път и физическа активност с риск от инсулт сред възрастните в САЩ” от Стивън П. Хукър, д-р; Кийт М. Диас, д-р; Стивън Н. Блеър, PED; д-р Натали Колабианки; Brent Hutto, MSPH; Мишел Н. Макдонъл, д-р; Джон Е. Вена, д-р; Вирджиния Дж. Хауърд, д-р, 3 юни 2022 г., JAMA Network Open.
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.15385

Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам,[{” attribute=””>Columbia University Irving Medical Center, the University of South Carolina, Medical University of South Carolina, and the University of Michigan contributed to this study.

This study was funded by the National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) and the National Institute of Aging.

Add Comment