Какви са признаците, че Covid се подобрява? Колко дълго продължават симптомите и какво да правите, ако все още имате положителен тест

Подвариантът на Omicron BA.2 предизвика възраждането на случаите на Covid-19.

Има признаци, че сега може да сме отминали пика на инфекциите, но броят на случаите остава висок, а хоспитализациите и смъртните случаи нарастват.

Увеличението на случаите идва в момент, когато правителството отмени безплатните тестове, което означава, че хората вече трябва да плащат, за да проверят дали имат вируса.

NHS също актуализира официалния си списък със симптоми, като добави още девет признака на коронавирус, които учените отдавна настояват да бъдат разпознати.

При високи случаи ето какво трябва да знаете за инфекцията, колко дълго може да продължи и колко дълго можете да тествате положително.

Колко дълго ще се чувствам болен от Covid?

NHS казва, че повечето хора с Covid-19 или ще се почувстват по-добре до няколко седмици.

За много, особено хора, които са напълно ваксинирани и са получили бустер, това ще бъде само няколко дни.

Въпреки това, данните от проучването Zoe Covid, което изследва вируса от началото на пандемията, предполагат, че един на всеки 10 души може да има симптоми след три седмици, а някои може да страдат с месеци.

„Нашето изследване показва, че някои хора изпитват умора, главоболие, кашлица, аносмия (загуба на миризма), възпалено гърло, делириум и болка в гърдите повече от три седмици след първото съобщаване на симптоми в приложението“, се казва в проучването.

Какви са официалните симптоми на Covid?

NHS вече изброява следното като официални симптоми на Covid:

 • Висока температура или треперене (втрисане) – висока температура означава, че ви е горещо при докосване на гърдите или гърба (не е необходимо да измервате температурата си)
 • Нова, продължителна кашлица – това означава да кашляте много за повече от час или три или повече епизода на кашлица за 24 часа
 • Загуба или промяна на вашето обоняние или вкус
 • Недостиг на въздух
 • Чувство на умора или изтощение
 • Болка в тялото
 • главоболие
 • Възпалено гърло
 • Запушен или хрема
 • Загуба на апетит
 • диария
 • Да се ​​чувстваш зле или да си болен

NHS казва: „Симптомите са много подобни на симптомите на други заболявания, като настинка и грип.

Какво е Long Covid?

Някои хора ще изпитат това, което е известно като Long Covid – симптоми, които остават месеци след първоначалната инфекция.

Между 3-5% от хората, които са засегнати от Covid, продължават да имат симптоми за повече от 12 седмици, които засягат ежедневния им живот, според данни на Службата за национална статистика (ONS).

NHS казва, че шансовете за дългосрочни симптоми изглежда не са свързани с това колко болен сте, когато за първи път получите вируса.

Симптомите на Long Covid включват:

 • Екстремна умора (умора)
 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите или стягане
 • Проблеми с паметта и концентрацията („мозъчна мъгла“)
 • Трудности със съня (безсъние)
 • Сърцебиене
 • Световъртеж
 • Карфици и игли
 • Болка в ставите
 • Депресия и тревожност
 • Шум в ушите, болки в ушите
 • Повръщане, диария, стомашни болки, загуба на апетит
 • Висока температура, кашлица, главоболие, възпалено гърло, промени в обонянието или вкуса
 • Обриви

Свържете се с личния лекар, ако продължавате да изпитвате симптоми няколко седмици след първия положителен тест за Covid-19.

Хората с Long Covid няма да бъдат заразни по-дълго от обикновено.

Световната здравна организация (СЗО) определя Long Covid като синдром, който се проявява при лица с анамнеза за вероятна или потвърдена инфекция със SARS-CoV-2, обикновено три месеца от началото на Covid-19 със симптоми, които продължават най-малко два месеца и не може да се обясни с алтернативна диагноза.

Данните от Zoe предполагат, че пълната ваксина намалява наполовина риска от развитие на Long Covid.

Професор Тим Спектор, водещ учен в изследването на Zoe, каза: „Всеки изпитва болест по свой собствен начин и това със сигурност не е различно в Long Covid.

Повече за Covid-19

Колко дълго можете да тествате положително за Covid?

Повечето хора ще спрат да дават положителен тест в рамките на 10 дни след като започнат да изпитват симптоми или да получат първия си положителен тест.

Въпреки това е възможно да продължите с положителните тестове в продължение на седмици или дори месеци след заразяване с вируса.

Добрата новина е, че дори ако продължавате да давате положителна проба след дълго време, е много малко вероятно да сте заразни.

Gavi Vaccine Alliance обяснява: „Времето, необходимо за отрицателен тест след заразяване с Covid-19, зависи от тежестта на случая, а също и от самия тест. PCR тестовете, които откриват части от вирусен генетичен материал (РНК в случая на Covid-19) в телата ни и го усилват, за да можем да го открием, са изключително чувствителни и дори могат да открият наличието на няколко вирусни фрагмента. Това е така, защото фрагменти от вирусна РНК могат да останат в телата ни дълго след като инфекцията приключи и вирусът е изчистен от нашата система.

Какво трябва да направя, ако имам симптоми?

Ако имате симптоми на Covid-19, вече не сте длъжни да правите тест или да се самоизолирате.

Въпреки това NHS съветва всеки със симптоми да остане вкъщи и да избягва контакт с други хора.

Ако тествате положително или имате симптоми, NHS съветва да предприемете следните стъпки:

 • Опитайте се да работите от вкъщи, ако можете – ако не можете да работите от вкъщи, попитайте работодателя си за наличните ви възможности;
 • Останете вкъщи, ако можете – това помага за намаляване на броя на хората, с които имате контакт;
 • Избягвайте контакт с хора с по-висок риск от Covid-19, особено ако имунната им система означава, че са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване от Covid-19, дори ако са имали ваксината;
 • Следвайте съветите как да избегнете разпространението на вируса сред хората, с които живеете;
 • Нека хората, които трябва да влязат в дома ви, знаят, че сте дали положителна проба или имате симптоми – след това те могат да предприемат стъпки, за да се предпазят, като например да носят покритие за лице, което стои добре, да стоят далеч от вас, колкото могат, и редовно миене на ръцете;
 • Свържете се с вашия доставчик на здравни услуги и му кажете за положителния резултат от теста или симптомите, ако сте помолени да присъствате лично на лекарски или стоматологичен преглед;
 • Помолете приятели, семейство или съседи да ви доставят храна или други неща от първа необходимост.

Ако имате Covid-19, можете да предадете вируса на други хора до 10 дни от началото на вашата инфекция. Много хора вече няма да бъдат заразни за другите след пет дни.

Преди това хората бяха посъветвани да напуснат изолацията след пет пълни дни, ако тестът е отрицателен два поредни дни, или след 10 дни, ако продължат да имат положителен тест.

Можете да продължите да следвате този съвет, ако желаете, и имате налични тестове.

Ако нямате тестове, NHS ви съветва да се опитате да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора в продължение на пет дни след първите симптоми и да избягвате среща с хора, които са с по-висок риск в продължение на 10 дни.

Ако дете или лице на възраст 18 години или по-малко са положителни, те трябва да се опитат да останат у дома и да избягват контакт с други хора в продължение на три дни. Това започва от деня след като са направили теста.

Това е така, защото децата и младите хора са склонни да бъдат заразни за по-малко време от възрастните.

Кога сте най-инфекциозни с Covid?

Смята се, че хората са най-инфекциозни един до два дни преди появата на симптомите и през два до три дни след това.

За предишни варианти на Covid-19, като Alpha и Delta, Световната здравна организация заяви, че симптомите могат да започнат да се развиват някъде между два дни и две седмици след заразяването.

Въпреки това се смята, че инкубационният период за Omicron и неговите издънки е много по-кратък – между три и пет дни.

Комисарят на Департамента по обществено здраве в Чикаго д-р Алисън Аруади каза пред NBC: „Както видяхме да се развиват тези нови варианти – Delta, сега Omicron – това, което виждаме, е, че всичко се ускорява.

„Отнема по-малко време от момента, в който някой е изложен на Covid, за да може да развие инфекция. Отнема по-малко време за развитие на симптомите, отнема по-малко време, за да може някой да бъде заразен, а за много хора отнема по-малко време за възстановяване. Много от това се дължи на факта, че много повече хора са ваксинирани.”

За предишни варианти на Covid-19, като Alpha и Delta, Световната здравна организация заяви, че симптомите могат да започнат да се развиват някъде между два дни и две седмици след заразяването.

Въпреки това се смята, че инкубационният период за Omicron и неговите издънки е много по-кратък – между три и пет дни.

Комисарят на Департамента по обществено здраве в Чикаго д-р Алисън Аруади каза пред NBC: „Както видяхме да се развиват тези нови варианти – Delta, сега Omicron – това, което виждаме, е, че всичко се ускорява.

„Отнема по-малко време от момента, в който някой е изложен на Covid, за да може да развие инфекция. Отнема по-малко време за развитие на симптомите, отнема по-малко време, за да може някой да бъде заразен, а за много хора отнема по-малко време за възстановяване. Много от това се дължи на факта, че много повече хора са ваксинирани.”

Add Comment