Как да преминем от ядене на комари в Сибир до ръководене на мисия на НАСА

Увеличете / Линди Елкинс-Тантън, втора отляво, и колеги в Сибир.

Скот Симпър / ASU

Линди Елкинс-Тантън е професор по бягане на сибирска река, електродъгово заваряване, писане на кодове, притежател на патенти, основател на компания, изследване на астероиди, магматичен петролог. В различни периоди тя е била фермер, треньор на състезателни овчарски кучета, автор на детски книги и консултант по управление на Boeing Helicopters. В момента тя е професор в Държавния университет на Аризона, помага в управлението на учебна компания и е главният изследовател на мисията на НАСА „Психея“ към метален астероид.

Нейният самоописан „криволичещ“ път на кариера я отвежда в изследванията на формирането на планети, магмените океани, масовите измирания и топенето на мантията. Резултатите, които генерира, са основополагащи и са й спечелили съзвездие от престижни награди. Има дори астероид – астероид 8252 Елкинс-Тантон – кръстен на нея.

Предвид всичко това, може би най-голямото разкритие в новата й автобиография, Портрет на учения като млада жена, е, че този звезден отличник е бил измъчван от същите съмнения и липса на увереност, които измъчват останалите от нас. Тя се колебаеше между горско стопанство и геология, докато кандидатстваше за колеж, беше затруднена от органичната химия като първокурсничка и й казаха, че или не учи достатъчно усърдно, или не е достатъчно добра. Понякога чувстваше, че не принадлежи, а друг път така й се казваше. Но Елкинс-Тантън преодоля тези препятствия – и други много по-дълбоки.

За да покрие всичко това, Елкинс-Тантън сплита няколко различни нишки в една книга.

От Русия с лава

Една нишка е завладяващ разказ за нейните приключения като геолог, по-специално нейните експедиции до най-отдалечените диви райони на Сибир. Там тя се озова да лети с хеликоптер в тундрата и да плава в замръзнали води в понтонна лодка, закрепена с тиксо, споделяйки товарен отсек на самолета с размразени, миризливи трупове на карибу, отпивайки водка около лагерния огън в снега и ядяйки в облаци от комари толкова гъста, че насекомите кацаха в храната й, докато беше на път от купата й към устата й. Тя също така разказва дори по-малко бляскавите аспекти на тези пътувания: понякога трудната екипна динамика, безплодното търсене на циркониеви кристали, спорове за руски разрешителни и страховито бягство от пристрастен към алкохола местен жител.

В продължение на няколко години тези експедиции събраха 850 паунда проби, които доведоха до множество документи от мултиинституционална и многонационална група изследователи. Те окончателно обвързаха базалтите от сибирския потоп с масовото измиране в края на Перм, ключов резултат както за биологията, така и за геологията.

Тя също така описва ранните си изследвания за изграждане на пещи под високо налягане за топене на каменен прах. Тя небрежно споменава как нейният електродъгов заварчик я правел с шок през очната й кухина. Тези пещи щяха да работят шест месеца наведнъж, като от време на време прекъсваха с „трясъци като изстрели“. След почти година изграждане и провеждане на експеримента нейните проби не се бяха стопили, така че тя просто започна отново при още по-висока температура и налягане.

Манифест

Друга нишка в книгата представлява манифест, отхвърлящ традиционните начини за преподаване на наука и математика като „като да се опитвате да обучавате кучета с помощта на електрически нашийници“, където напредъкът е изпитание от тестове и оценки. „Съществува мит, че хората с високи академични научни постижения са стигнали до там чрез присъщ дисциплинарен гений или мотивация от детството“, пише Елкинс-Тантън.

Нейният подход предпочита задаването на въпроси, намирането на отговорите чрез изследване и синтезирането на резултатите, което обикновено не се случва преди следдипломното ниво. Тези идеи я накараха да съучреди Beagle Learning, образователна платформа, и да патентова система за обучение, управлявано от запитвания.

Add Comment