Колко време след излагането на Covid ще тествате положително? Когато се появят симптоми и обяснение на инкубационния период

Продължава да има голям брой случаи на Covid-19 в Обединеното кралство, като инфекциите се движат от подварианта на Omicron BA.2.

Ограниченията се облекчиха за голяма част от нацията, като хората в Англия вече не са длъжни да се самоизолират дори след положителен тест.

Достъпът до безплатен страничен поток и PCR тестове също се промени, като по-голямата част от хората в Англия вече трябва да плащат за Covid тестване.

Увеличаването на случаите означава, че много хора се заразяват с коронавирус за първи път – ето как работи инкубацията на Covid-19 и какво да правите, ако тестът е положителен.

Колко време след излагането на Covid ще тествате положително?

Според насоките на базираната в САЩ клиника Norton Healthcare, доказателствата сочат, че тестовете за Covid-19 са по-малко точни в рамките на три дни след експозицията. Той съветва, че по-точен резултат ще дойде след пет до седем дни.

Това обаче каза професорът по обществено здраве от Единбургския университет Линда Боулд The Independent че вариантът на Omicron може да бъде открит по-рано от други щамове.

Тя каза: „Това, което се случва, е, че хората носят повече от вируса в горните си дихателни пътища и той се възпроизвежда доста бързо, така че дори и да са изложени на малко количество вирус, можем да го вземем много бързо.

Официалният списък на симптомите на NHS Covid вече е разширен (Снимка: Getty Images)

Професор Баулд посъветва, че ако сте влезли в контакт с положителен случай, „със сигурност е разумно в рамките на първите 24 часа да [test for Covid-19] и да продължи да го прави няколко дни.”

Първоначално от вас се изискваше да се самоизолирате, ако влезете в контакт с някой, който е дал положителна проба за Covid-19 в Обединеното кралство.

Първоначално обаче това изискване беше отменено за хора, които са получили две дози ваксина срещу коронавирус, преди в крайна сметка да бъде облекчено за цялото население.

NHS продължава да съветва да се опитате да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора, ако проявявате симптоми на Covid-19.

Кога започват да се проявяват симптомите на Covid?

За предишни варианти на Covid-19, като Алфа и Делта, Световната здравна организация (СЗО) заяви, че симптомите могат да започнат да се развиват някъде между два дни и две седмици след заразяването.

Въпреки това се смята, че инкубационният период – времето между инфекцията и появата на симптомите – за Omicron и неговите издънки е много по-кратък: между три и пет дни.

Харвардският университет казва: „Смята се, че хората са най-заразни в началото на заболяването си.

„При Omicron повечето предаване изглежда се случва през един до два дни преди появата на симптомите и два до три дни след това. Хората без симптоми също могат да разпространят коронавируса на други.”

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза през декември: „Последният анализ от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) предполага, че прозорецът между инфекцията и инфекциозността може да бъде по-кратък за варианта Omicron, отколкото варианта Delta.

Данните показват, че по-голямата част от хората вече не са заразни седем дни след като започнат да изпитват симптоми или първият положителен тест, особено когато са ваксинирани, и огромното мнозинство вече не са заразни след 10 дни.

Повече за Covid-19

Какви са симптомите на Covid?

NHS вече изброява следното като официални симптоми на Covid:

 • Висока температура или треперене (втрисане) – висока температура означава, че се чувствате горещи при докосване на гърдите или гърба (не е необходимо да измервате температурата си)
 • Нова, продължителна кашлица – това означава да кашляте много за повече от час или три или повече епизода на кашлица за 24 часа
 • Загуба или промяна на вашето обоняние или вкус
 • Недостиг на въздух
 • Чувство на умора или изтощение
 • Болка в тялото
 • главоболие
 • Възпалено гърло
 • Запушен или хрема
 • Загуба на апетит
 • диария
 • Да се ​​чувстваш зле или да си болен

За по-голямата част от пандемията само първите три симптома по-горе бяха изброени от NHS.

Въпреки това в началото на април той добави още девет признака, обяснявайки: „Симптомите са много подобни на симптомите на други заболявания, като настинка и грип.

Какво трябва да направите, ако имате положителен тест за Covid?

В Англия и Уелс хората вече не са задължени по закон да се самоизолират, след като са изпитали симптоми на Covid или са дали положителен тест. Шотландия и Северна Ирландия все още имат задължителна изолация.

Правителството на Обединеното кралство обаче продължава да съветва хората с Covid да останат у дома и да избягват контакт с други хора.

Ако тествате положително или имате симптоми, NHS съветва да предприемете следните стъпки:

 • Опитайте се да работите от вкъщи, ако можете – ако не можете да работите от вкъщи, попитайте работодателя си за наличните за вас опции
 • Останете вкъщи, ако можете – това помага за намаляване на броя на хората, с които имате контакт
 • Избягвайте контакт с хора с по-висок риск от Covid-19, особено ако тяхната имунна система означава, че са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване от Covid-19, дори ако са имали ваксината
 • Следвайте съветите как да избегнете разпространението на вируса сред хората, с които живеете
 • Нека хората, които трябва да влязат в дома ви, знаят, че сте дали положителна проба или имате симптоми – след това те могат да предприемат стъпки, за да се предпазят, като например да носят покритие за лице, което стои добре, да стоят далеч от вас, колкото могат, и мият ръцете си редовно
 • Свържете се с вашия доставчик на здравни услуги и му кажете за положителния си резултат от теста или симптомите, ако сте помолени да присъствате лично на медицински или стоматологичен преглед
 • Помолете приятели, семейство или съседи да ви доставят храна или други неща от първа необходимост

Ако дете или лице на възраст 18 години или по-малко са положителни, те трябва да се опитат да останат вкъщи и да избягват контакт с други хора в продължение на три дни. Това започва от деня след като са направили теста.

Преди това хората бяха посъветвани да напуснат изолацията след пет пълни дни, ако тестът им е отрицателен два поредни дни, или след 10 дни, ако продължат да имат положителен тест.

Add Comment