Кръвен тест, който открива „почти всеки случай на рак“, преди да се разпространи, ще подобри ранното лечение

Един прост кръвен тест може да даде на човечеството „господство над рака“, като забележи почти всеки случай, преди да се разпространи, казват учени.

Технологията, която може да идентифицира 70 вида рак, започна да се предлага частно, като компанията, която стои зад нея, желае да бъде разпространена в NHS.

Учените казват, че подобни техники могат да бъдат въведени като стандартен скрининг в рамките на следващите пет до десет години, което ще позволи на медиците да изкоренят рака много преди симптомите да са налице.

Изследване на 30 000 души установи, че проверките могат да идентифицират 91,8 процента от случаите, които не са метастатични.

Това означаваше, че е по-лечимо, тъй като не се е разпространило извън основното място, където е намерено.

NHS вече провежда най-голямото изпитване на кръвни тестове за скрининг на рак, включващо 140 000 души, с надеждата, че може да предотврати една на всеки десет смъртни случая от рак.

Досега проучванията са установили, че тестът Galleri, който може да открие най-малко 50 вида рак, е в състояние да открие повече от половината случаи на заболяването.

Но британска компания с нестопанска цел вярва, че различен тип “течна биопсия”, наречена Trucheck, може да се окаже все още по-добра – особено при откриване на случаи в най-ранните етапи, когато са най-лечими.

Тестовете успяха да открият девет от 10 случая на рак, независимо дали е метастатичен или не.

За разлика от това, тестът Galleri достигна сходни нива на ефективност, когато ракът достигна четвърти стадий, което означава, че заболяването е напреднало и може да е терминално.

Разговори с мрежи за рак на NHS

Тестът Trucheck току-що започна да се предлага на частни клиенти от британската организация с нестопанска цел Cancer Screening Trust на цена от £1100, включително консултация.

Компанията също така преговаря с мрежите за борба с рака на NHS за провеждане на допълнителни изпитания с надеждата, че може да бъде въведено в здравната служба.

Джо Коулс, председател на Тръста за скрининг на рака, каза: „Наистина смятам, че това променя играта. Това ще промени начина, по който се мисли и лекува рака; човечеството се стреми да овладее рака и развитието на технологията за скрининг най-накрая ще ни постави контрола.”

„Преди ракът да се е разпространил, той е много по-лесен за лечение, той може да бъде изрязан с помощта на операция, лъчетерапия или по-нови интервенционални онкологични процедури“, добави той.

Експертите казаха, че красотата на технологията е в ранното идентифициране на случаите.

Открива циркулиращи туморни клетки

Самият кръвен тест отнема по-малко от минута, като включва само два флакона от 10 ml.

Преди това пациентите преминават подробен въпросник и консултация.

Системата от течни биопсии работи чрез откриване на циркулиращи туморни клетки, които се освобождават от злокачествени образувания, но не и от неракови тъкани.

В рамките на петдневен процес в лабораторията здравите клетки се стимулират да умрат.

Раковите клетки са резистентни, което означава, че тези, които остават, ще растат и ще образуват клъстери.

Ако бъдат идентифицирани, пациентите се подлагат на задълбочена консултация, след което могат да бъдат записани за допълнителни прегледи и да продължат самостоятелно лечение или да занесат информацията обратно на своя личен лекар.

Тестът Trucheck, разработен от индийската фирма Datar Cancer Genetics, се предлага и на други места, включително в Съединените щати и Германия.

Един на всеки двама души в Обединеното кралство може да очаква да развие рак и в момента диагнозата изостава от тази в много западни нации.

Проучванията на Galleri, тест, разработен от компанията GRAIL, който сега се пилотира в NHS – установиха, че на етап 1 той е в състояние да открие 16,8 процента от случаите, нараствайки до 40,4 процента на етап 2, 77 процента на етап 3 и 90,1 процента на етап четири.

За разлика от това, новият тест, наречен Trucheck, успя да забележи 91,8% от случаите, които не бяха метастатични, установи изследване, публикувано в Cancer Cytology. Той също така установи 92,6% от случаите, при които заболяването се е разпространило извън първичното място.

Независими експерти казаха, че констатациите са “обещаващи” – призовавайки за по-нататъшни изследвания, включително опити върху реално население.

Те обаче изразиха известна предпазливост относно правенето на сравнения между различни методи, тъй като опитите използваха различни мерки за проследяване на прогреса на заболяването.

Дори на третия етап ракът може да остане „неметастатичен“ и изследването на Trucheck не показва колко случая са установени на този етап, а не на първи или втори етап, когато е най-податлив на лечение.

Основа на скрининговите програми

Въпреки това, отделни проучвания за рак на гърдата установиха, че новата технология е в състояние да идентифицира почти девет от 10 случая в първи стадий, докато Galleri открива около 16 процента от случаите.

Говорител на Grail каза, че резултатите от последните проучвания за Galleri, показващи, че е открил рак при около един процент от участниците – включително видове, за които няма установен метод за скрининг – “допълнително засилили доверието” в способността му да открива точно случаи.

Д-р Ричард Типет, клиничен ръководител на теста за скрининг на рака, каза, че сега работи с университета Ексетър, за да моделира въздействието от използването на Trucheck като основа за програми за скрининг, с надеждата, че може да бъде въведен от NHS.

„Целим се да можем да покажем, че когато този тест се използва по подходящ начин, той ще хване рака по-рано и ще излекува повече хора; но трябва да демонстрираме, че това ще подобри здравеопазването и по този начин ще спести време и пари на NHS“, каза той.

Д-р Дейвид Кросби, ръководител на изследванията за превенция и ранно откриване в Cancer Research UK, каза: „Тези констатации относно теста Trucheck са интересни – те показват обещаващи ранни индикации, че признаци на рак могат да бъдат открити в кръвта на известни пациенти с рак.

„Констатациите обаче са ограничени, тъй като способността на теста да открива ракови заболявания в ранен стадий изглежда ограничена и те не показват колко добър е тестът за откриване на рак в популация от реалния свят, където хората могат или не могат да имат рак. Имаме нужда от допълнителни изследвания, за да отговорим на тези въпроси.

.

Add Comment