Мастърс: Скоти сияеше, Рори изрева и Тигърът се върна

Рядко може такъв едностранен турнир да е развълнуван като 86-ия Мастърс в Аугуста миналата седмица – Скоти сияеше, Рори изрева и можехме да се удивим на още един необикновен подвиг на Тигъра.

Не трябва да има съмнение в качеството на победата на Скоти Шефлър. Високият американец беше единственият мъж, който успя да наруши нивото през всичките четири дни, преодолявайки трудни условия през цялото време.

25-годишният футболист, който се катапултира до върха в световната ранглиста с удивителна поредица от четири победи в шест турнира, държеше терена на една ръка разстояние от момента, в който се отби на пет удара на втория ден.

Но вълнуващият финал на Рори Макилрой ни напомни за неговия бокс-офис талант, а завърналият се Тайгър Уудс се противопостави на много очаквания, като направи изрязването – нещо, което се оказа отвъд други бивши световни номер 1 като Брукс Коепка, Джордан Спийт и Джъстин Роуз.

Уудс се изчерпи с последователни рундове през уикенда от 78, но началните му 71 и шумът, който той донесе в първите препълнени галерии на Аугуста след триумфа си през 2019 г., зададоха тона на една славна седмица на голф.

Шефлер е специален талант. Тихият човек от успешния отбор на Американската купа на Райдър миналата година, той все още чакаше първия си успех в PGA Tour в Whistling Straits миналия септември.

Той притежава игра с въображение, обича да движи топката и в двете посоки, оформяйки удари, за да отговаря на предизвикателството. Той е страхотен за гледане и чипването му миналата седмица беше забележително добро.

Обединяването с caddy Ted Scott миналия ноември изглежда беше катализаторът за отключване на пълния потенциал на Texan. Торбата, който беше на страната на Bubba Watson за двете му победи в Masters, знаеше, че е на добро нещо, когато Шефлър го изправи.

„Той беше младши номер едно в света“, коментира Скот. „Спечели юношите в САЩ, страхотен играч в колежа, играч на годината на Korn Ferry Tour. Той е победител.

„Не е като да не беше победител и изведнъж започнах да го карам и изведнъж сякаш той е победител. Беше неизбежно.“

Освен че постави последното с четири спечеления турнир, Шефлър почти не сбърка, освен да разлее храната си за вкъщи по време на пътуването си до дома си миналата събота вечер.

Мередит, съпругата му, се засмя. Шефлър беше раздразнен, но скоро преодоля обърканата неуспех. Тогава в неделя сутринта той избухна в сълзи, съмнявайки се дали е готов за големия си пробив.

Но пристигането на курса донесе вътрешно спокойствие, което беше отличителният белег на неговото зашеметяващо представяне в първата мъжка специалност за годината.

„Да играеш с преднина не е лесно, особено на турнир по голф като този“, каза Шефлър.

„Ако вероятно вземете сламка анкета на момчетата от Tour, какъв голф турнир биха искали да спечелят, това ще бъде Masters.

“Извън голф игрището е стресиращо. На голф игрището е адски много забавно.”

Шефлър, всеотдаен християнин, е роден в Ню Джърси, но израснал в Далас, Тексас. Майка му работеше, докато баща му се грижеше за домашния живот.

Младият Скоти беше маниак на голфа и се държеше на местни герои като Джъстин Леонард и Райън Палмър.

„Израснах сред толкова много момчета, просто ги гледах и се учех от тях“, каза Шефлър.

„Носях панталони (дълги панталони), когато бях дете в Royal Oaks, защото исках да играя голф на PGA Tour. Бих носел панталони и риза с яка, за да харесвам клас в трети клас и да ми се подиграват – с право. “

И подобно на много негови съвременници, Уудс беше неговият най-добър герой. — О, да — усмихна се Шефлър. „Играх на ютията на Тигъра, носех обувките му, носех ризата му тази седмица.

А шампионът игра по начина на петкратния носител на Мастърс, за да осигури първия си мейджър едва от 10-ия опит. Доминираща, непоколебима марка голф, която го постави отвъд героизма на Макилрой в последния ден.

32-годишният футболист от Северна Ирландия се развали със своите 64 години в неделя, най-вълнуващият му голф след този напразен опит да направи разрез в Royal Portrush на Open of 2019.

Когато той направи орел на 13-ия, имаше външен шанс. Той знаеше, че има възможности за птички на следващите три дупки, но на 14 и 15 изтегли дискове, които му попречиха да отиде на зелените.

Независимо от това, сензационното издигане на птиче от бункера на зеления край на 18 осигури момент на трибуната на турнира и изобилно празненство, което да съответства.

Макилрой зрелищно ни напомни защо той може да бъде толкова завладяваща сила.

„Не мисля, че това просто ме подготвя за Masters следващата година, това ме подготвя за останалата част от годината“, каза той.

„Това беше голф игрище, което чувствах, че е достъпно и имам чувството, че играя достатъчно добре, за да отида там и да стрелям такива резултати.“

Той обаче призна с разочарование, че не може да поддържа инерцията с тези грешни забивания на 14-та и 15-та дупки.

„Винаги поглеждаш назад и мислиш какво би могло да бъде“, добави Макилрой.

Присъединен в класацията от енергичния Шейн Лоури, който изравни трети с Камерън Смит, това беше добра седмица за ирландците.

Но последната световна класация включва само четирима европейци в топ 20 – балансът на силите е видимо в щатите. И с Шефлър сега в авангарда.

„Никога не съм очаквал да седя там, където съм сега“, размишляваше той, докато носеше новото си зелено яке.

„Знаеш ли, не очакваш нещата да ти дойдат в този живот. Просто правиш най-доброто, което можеш и с ръката, която ти е разпределена – и просто тръгвай оттам.

“Никога не съм мислил, че съм толкова добър в голфа, така че просто продължих да тренирам и продължих да работя усилено и точно това ще продължа да правя.”

Това беше неговият трети Мастърс. Просто да бъда в Августа беше изпълнена амбиция.

„Мечтаех си да имам шанс да играя в този голф турнир. Разплаках се при първия път, когато получих поканата си по пощата“, добави Шефлър.

Но той не е голям мек. Scheffler е безмилостна машина за голф.

„Ако ще изберете голф турнир, който да спечелите, това ще бъде турнирът, който бих искал да спечеля“, каза той.

„Не знаете колко шанса ще получите… Имах преднина от пет изстрела в петък и след това преднина с три изстрела в неделя, не знам дали получавате по-добри възможности от това. Не искате да ги пропилявате.”

Шефлър със сигурност не пропиля възможността. Той има допълнителното удоволствие да знае, че триумфира в друг наистина запомнящ се Masters.

Около долния колонтитул на BBC - Звуци

Add Comment