Поглъщане на Челси: Председателят на НБА Лари Таненбаум се присъединява към кандидатурата на Стивън Палюка преди крайния срок в четвъртък | Футболни новини

Председателят на НБА се присъедини към един от консорциумите, които се подготвят да представят окончателните оферти за поглъщане на Челси тази седмица.

Sky News научи, че Лари Таненбаум, който също притежава множество северноамерикански спортни отбори, е сред инвеститорите, подкрепящи предложението на Стивън Палюка за клуба на Стамфорд Бридж.

Източници от Сити заявиха в понеделник, че г-н Таненбаум, канадец, е сред няколко богати лица, които са се съгласили да подкрепят г-н Палюка, милиардерът с частни капиталови инвестиции, който е натрупал състояние от кариерата си в Bain Capital.

Сред другите съинвеститори на групата се казва, че са Джон Бърбанк, основател на хедж фонда в Сан Франциско Passport Capital, и Едуардо Саверин, съоснователят на Facebook, който беше първият инвеститор в технологичния гигант.

Смята се, че г-н Саверин и Радж Гангули, двама съоснователи на инвестиционната компания B Capital Group, са се съгласили да подкрепят г-н Палюка.

Миналата седмица Sky News разкри, че Боб Айгър, бившият председател на Walt Disney, също е бил сезиран да се присъедини към офертата.

Съобщава се, че председателят на Bain Capital е присъствал на победата на Челси с 6:0 в Саутхемптън в събота, след като е пътувал до Обединеното кралство за разговори с клубни ръководители и съветници относно предложението му.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от победата на Челси срещу Саутхемптън във Висшата лига

Г-н Палюка е съсобственик на отбора от НБА на Бостън Селтикс, както и на голям дял в италианската Аталанта от Серия А, който може да бъде задължен да разтовари, ако успее с кандидатурата си за Челси.

Един източник, близък до кандидатурата на г-н Палюка, каза, че работата на г-н Таненбаум по борбата с антисемитизма вероятно ще бъде добре приета от Роман Абрамович, собственикът на Челси, който беше засегнат от санкциите на правителството на Обединеното кралство след инвазията на Русия в Украйна.

Четирите оставащи консорциума, които планират да заменят Абрамович като собственик на Челси, трябва да представят окончателните оферти в четвъртък, два дни след решаващия реванш от четвъртфинала на Шампионската лига на лондонския клуб срещу Реал Мадрид. Челси постигна 3-1 след първия мач от миналата седмица.

Raine Group, търговската банка, която наблюдава процеса на продажба, удължи крайния срок миналата седмица, за да даде на четиримата оференти пълна и справедлива възможност да финализират детайлите на своите предложения.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Бившият играч на Челси Еди Нютън смята, че играчите трябва да използват загубата си срещу съперника си Брентфорд и спекулациите за собственост, за да се стимулират напред

Рейн обмисля да изчака разрешение от Висшата лига и за четирите консорциума, преди да представи предпочитан оферент на правителството.

Проверката на четирите оферти от висшия клуб на английския футбол вече започна, след като останалите консорциуми предоставиха на Рейн подробности за ключовите си инвеститори преди десет дни.

Очаква се Висшата лига да отдели остатъка от този месец, за да оцени участниците в офертите – които включват редица американски милиардери и стълбове на британското корпоративно управление – и работата й за одобряване на четирите консорциума означава, че процесът може да се наложи да бъде удължен.

Един от участниците в търга, който пожела да запази анонимност, каза, че сега очакват окончателната препоръка да бъде направена до министрите по-късно от първоначалната целева дата от седмицата, започваща 18 април, като сделката вероятно ще приключи през май.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Частният собственик на LA Dodgers Тод Боели, който се бори за следващия собственик на Челси, беше на Стамфорд Бридж за мача им от Шампионската лига срещу Реал Мадрид

В допълнение към консорциума на г-н Pagliuca, участниците в търга включват: група, водена от сър Мартин Бротън, бивш председател на Ливърпул и British Airways, която включва милиардера, акционерите на Кристъл Палас, Дейв Блицър и Джош Харис; оферта, ръководена от Тод Боели, частен собственик на LA Dodgers, която включва подкрепа от Clearlake Capital, американска инвестиционна фирма; и семейството на Рикетс, притежаващо Чикаго Къбс, които се обединиха със собственика на Кливланд Кавалиърс Дан Гилбърт и магната на хедж фондовете Кен Грифин.

Четиримата останали кандидати посетиха Лондон миналата седмица, за да се срещнат с членове на борда на Челси, ръководители и Рейн, докато се борят за прекратяване на 19-годишния мандат на г-н Абрамович.

На всички им беше казано, че трябва да осигурят правни ангажименти, че ще гарантират поне 1 милиард британски лири инвестиция в клубната инфраструктура, академията и женския отбор, ако я придобият през следващите седмици.

Процесът на продажба се усложни от санкциите срещу г-н Абрамович и лудния интерес към закупуването на победителите в Шампионската лига от миналия сезон.

Между тях крайните участници или контролират, или притежават дялове в легион от северноамерикански отбори, обхващащи бейзбол, баскетбол и хокей на лед.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Собственикът на Челси Роман Абрамович продължава ролята си в мирните преговори между Украйна и Русия въпреки съобщенията, че е претърпял предполагаемо отравяне по време на подобни преговори по-рано този месец

Клъстерът от американски спортни милиардери, обикалящи Челси, подчертава степента, до която Висшата лига се превърна в магнит за финансисти от отвъд Атлантическия океан през последните 20 години.

Арсенал, Ливърпул и Манчестър Юнайтед са придобити от базирани в САЩ бизнесмени през този период, а значителен брой други клубове от най-висок клас също имат американска подкрепа.

По стандартите на конвенционалните процеси на поглъщане, търгът на Челси се движи с главоломна скорост, като ръководителите на други големи инвестиционни банки предполагат, че подобна сложна продажба обикновено би отнела поне шест месеца.

20 април, сряда, 19:00 ч

Начало 19:45ч


Бързата продажба се счита за съществена, ако Челси иска да предотврати несигурността, която би довела до разпадането на един от най-ценните отбори в най-високия клас.

Настоящите победители от Световната клубна купа на ФИФА бяха хвърлени в хаос от войната на Русия срещу Украйна, като г-н Абрамович първоначално предложи да постави клуба под грижите на неговата фондация, а след това официално го пусна за продажба.

Първоначално г-н Абрамович наложи цена от 3 милиарда британски лири за екипа на Стамфорд Бридж, като нетните приходи бяха дарени на благотворителна фондация, създадена в полза на жертвите на войната в Украйна. Той също така каза, че възнамерява да отпише заем от £1,5 милиарда на клуба.

Освен съгласието на правителството под формата на специален лиценз, новите собственици на Челси също ще изискват одобрението на Висшата лига според нейния тест за годност и правилна собственост.

Говорителка на г-н Pagliuca отказа коментар, докато никой от тези, за които се предполага, че се присъединяват към неговия консорциум, не можеше да бъде намерен за коментар.

Add Comment