Половината от хоспитализираните Covid все още са симптоматични две години по-късно, установява проучването | Коронавирус

Повече от половината от хората, хоспитализирани с Covid-19, все още имат поне един симптом две години след като са били заразени за първи път, според най-дългото последващо проучване от този вид.

Докато физическото и психическото здраве като цяло се подобряват с течение на времето, анализът предполага, че пациентите с коронавирус, изписани от болницата, все още са склонни да изпитват по-лошо здраве и качество на живот от общото население. Изследването е публикувано в Lancet Respiratory Medicine.

„Нашите констатации показват, че за определена част от хоспитализираните оцелели от Covid-19, въпреки че може да са изчистили първоначалната инфекция, са необходими повече от две години, за да се възстановят напълно“, каза водещият автор, проф. Бин Цао, от Китай.

Досега дългосрочните последици за здравето от Covid-19 остават до голяма степен неизвестни, тъй като най-дългите последващи проучвания досега са продължили около година. Липсата на данни за здравния статус преди Covid-19 и сравнения с общото население в повечето проучвания също затруднява определянето на това колко добре са се възстановили пациентите с Covid-19.

За новото проучване изследователите се опитаха да анализират дългосрочните здравни резултати на хоспитализираните оцелели от Covid-19, както и специфичните въздействия върху здравето на дългосрочния Covid. Те оцениха здравето на 1192 участници с остър Covid-19, лекувани в болницата Jin Yin-tan в Ухан, Китай, между 7 януари и 29 май 2020 г., на шест месеца, 12 месеца и две години. Средната възраст е 57 години при изписване.

Оценките включват 6-минутен тест за ходене, лабораторни тестове и въпросници за симптоми, психично здраве, качество на живот, свързано със здравето, дали са се върнали на работа и здравни грижи след изписването. Здравните резултати след две години бяха определени с помощта на контролна група от хора от общата популация, съответстваща на възраст, пол и съпътстващи заболявания, без анамнеза за инфекция с Covid-19.

Шест месеца след първоначалното разболяване, 68% от пациентите съобщават за поне един дълъг симптом на Covid. Две години след заразяването повече от половината – 55% – все още съобщават за симптоми. Най-често съобщаваните за умора или мускулна слабост. Независимо от тежестта на първоначалното им заболяване, две години по-късно един на всеки 10 пациенти – 11% – не се е върнал на работа.

Две години след първоначалното разболяване пациентите са в по-лошо здраве от общото население, като 31% съобщават за умора или мускулна слабост, а 31% съобщават за затруднения със съня. Делът на участниците без Covid-19, които съобщават за тези симптоми, е съответно 5% и 14%. Пациентите с Covid-19 също са по-склонни да съобщават за редица други симптоми, включително болки в ставите, сърцебиене, виене на свят и главоболие. Във въпросниците за качество на живот оцелелите от Covid-19 също по-често съобщават за болка или дискомфорт и тревожност или депресия, отколкото участниците без Covid-19.

Авторите признават ограничения на тяхното изследване. Тъй като е едноцентрово проучване от началото на пандемията, констатациите може да не се разпростират директно до дългосрочните здравни резултати на пациентите, заразени с последващи варианти, каза Lancet Respiratory Medicine. Подобно на повечето последващи проучвания на Covid-19, има и потенциал за информационни пристрастия при анализиране на самоотчитаните здравни резултати.

Регистрирайте се за Първо издание, нашия безплатен ежедневен бюлетин – всяка делнична сутрин в 7 сутринта BST

„Продължаващото проследяване на оцелелите от Covid-19, особено тези със симптоми на продължителен Covid, е от съществено значение за разбирането на по-продължителния ход на заболяването, както и по-нататъшното проучване на ползите от програмите за рехабилитация за възстановяване“, каза Као. „Има ясна необходимост от осигуряване на непрекъсната подкрепа на значителна част от хората, които са имали Covid-19, и да се разбере как ваксините, нововъзникващите лечения и вариантите влияят върху дългосрочните здравни резултати.

Add Comment