Правителството назначава активист, настроен срещу “събудилото се” за попечител на V&A | Наследство

Десен коментатор и активист, който има досие в обвиняването на организациите за изкуство и наследство в „будност“, беше назначен от министър-председателя на роля в музея на Виктория и Албърт, в ход, който вероятно ще разпали обвинения, че правителството води „ културна война”.

Зевдиту Гебрейоханес, който е работил за десния мозъчен тръст Policy Exchange и също така е директор на група, която води кампания срещу възприемането на „будност“ в рамките на Националния тръст, е един от тримата нови попечители на V&A, назначени от министър-председател чрез Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS).

В работата си за Policy Exchange Гебрейоханес обвини Kew Gardens, че противоречат на своите законово определени цели, като преследват „моден дневен ред“ чрез „деколонизиране“ на своите ботанически колекции и обвини институциите, че преследват „тенденция след BLM“ да „предприемат действия в отношение към публичното представяне на историята по прищявка“.

Преди V&A и DCMS да направят каквито и да било съобщения, тя беше поздравена онлайн за назначаването си от Restore Trust, който National Trust (NT) обвини в провеждане на политизирано нападение срещу него.

Гебрейоханес, който е завършил King’s College London през 2020 г. със степен по философия, политика и икономика, наскоро стана директор на Restore Trust, която миналата година се опита да спечели места в управителния съвет на NT на годишното му общо събрание през октомври. Групата твърди, че представлява масова опозиция на това, което характеризира като събудената програма на NT, и каза, че иска да насочи доверието „обратно към основната му цел да се грижи за нашето наследство и природа“.

Назначаването, което може да бъде една от последните интервенции на културна война от страна на DCMS под контрола на Nadine Dorries, идва, след като по-рано тази година V&A беше настоятелно от Лейбъристите да разследват защо музеят е продал частна обиколка като награда при набиране на средства от консерваторите вечеря, когато един от другите му попечители е партиен стол на торите.

Бен Елиът, попечител на V&A, е съпредседател на Консервативната партия и е бил изправен пред многократни разпити относно използването на неговата консиерж фирма, Quintessentially, и услугите, които е предоставяла на руски олигарси.

Назначението беше атакувано от лейбъристите. Барбара Кийли, министър в сянка на изкуствата и гражданското общество, каза: „Публичните назначения трябва да се основават на заслуги, а не на това колко сте дарили на консерваторите или дали работите в някой от техните мозъчни тръстове.

„Постоянният поток от кумове при обществени назначения без никакъв публичен контрол или отчетност заплашва да навреди на репутацията на много от нашите велики британски институции.“

Националният тръст излезе с изявление, в което се казва: „Запознати сме с назначаването на Zewditu Gebreyohanes от правителството в борда на попечителите на V&A. Попечителите играят решаваща роля в управлението на всяка организация, включително нашите национални музеи, и са влиятелни при определянето на тяхната посока и култура. Работим добре с V&A и ги ценим много високо като близки партньори и колеги.“

Другите двама назначени са Розалинд Поли Блейксли, професор по руско и европейско изкуство в университета в Кеймбридж, и Ръсти Елвидж, управляващ директор на Credit Suisse, който съветва предприемачи със свръхвисока нетна стойност.

Блейксли е сътрудник на Pembroke College, Кеймбридж, и съосновател на Cambridge Courtauld Russian Art Centre, синдик на музея Fitzwilliam и попечител на Samuel Courtauld Trust, и е служил в бордовете на Националната портретна галерия, Kettle’s Yard и института Хамилтън Кер.

Елвидж е бил колекционер, откакто е бил в Бристолския университет и е купувал антично сребро и бижута от аукционни зали и панаири в Западната страна. Той също така е колекционирал мебели от Регентството, английски акварели и през последните 20 години картини от комплекта на Блумсбъри, модерни британски художници, както и съвременно изкуство и керамика.

Говорител на правителството каза: „Всички попечители се назначават чрез честен и открит конкурс, провеждан в съответствие с кодекса за управление на публичните назначения, както е регламентиран от комисаря за публични назначения.“

Add Comment