Рак: Употребата на алкохол може да причини няколко вида рак

Ракът може да бъде дяволски труден за спиране, след като се е излюпил в тялото. Това е така, защото раковите клетки пролиферират и се разпространяват в съседни региони. Въпреки това могат да се вземат мерки за пълно намаляване на риска от рак.

Всеки може да развие рак, но можете да се издигнете по скалата на риска, като вземете лоши решения за начина на живот.

Според Cancer FactFinder – нов здравен уебсайт, който прилага научен преглед на общите твърдения за риска от рак – употребата на алкохол може да увеличи риска ви с порядък.

Здравният уебсайт казва: „Има силно съгласие, че употребата на алкохол може да причини няколко вида рак и е класифициран като канцероген от група 1 (което означава, че причинява рак при хората) от Международната агенция за изследване на рака ( IARC).”

Добавя се, че съществува силна „доза-отговорна връзка“ между употребата на алкохол и рака.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ: Признаци на рак на червата: Къде изпитвате болка? Може да „идва и си отива“ в определена област

Това означава, че колкото повече алкохол човек пие редовно с течение на времето, толкова по-висок е рискът от развитие на рак, свързан с алкохола.

Те включват:

  • Глава и шия: Умерено пиещите имат 1,8 пъти по-висок риск от рак на устната кухина и фаринкса (гърлото) и 1,4 пъти по-висок риск от рак на ларинкса (гласовата кутия) в сравнение с непиещите. Тежките пиячи имат пет пъти по-висок риск от рак на устната кухина и фаринкса и 2,6 пъти по-висок риск от рак на ларинкса (NCI).
  • Езофагеален: В сравнение с тези, които не пият алкохол, рискът варира от 1,3 пъти по-висок за леките пиячи до почти пет пъти по-висок за тежките пиячи (NCI).
  • Черен дроб: Тежкото пиене на алкохол е свързано с приблизително два пъти повишен риск от два вида рак на черния дроб.
  • Гърдите: Увеличаването на риска от рак е по-голямо при умерените пиячи (1,23 пъти по-високи) и тежко пиещите (1,6 пъти по-високи).
  • Колоректален: Умереното до тежко пиене на алкохол е свързано с 1,2- до 1,5 пъти по-висок риск от рак на дебелото черво и ректума, в сравнение с липсата на консумация на алкохол.

Асоциацията предизвиква особено безпокойство в Обединеното кралство, където нивата на злоупотреба с алкохол са особено високи.

В Англия сред хората на възраст от 15 до 49 години алкохолът е водещата причина за лошо здраве, увреждания и смърт, според правителствена статистика, публикувана миналата година.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ
Диабет: Златната напитка, която понижава кръвната захар [TIPS]
Симптоми на Covid: Най-горният знак, наблюдаван при 69% от пациентите [INSIGHT]
Недостиг на витамини: Два дефицита, за които е известно, че пречат на съсирването [ADVICE]

Злоупотребата с алкохол в Обединеното кралство е значителен проблем за общественото здраве със сериозни здравни, социални и икономически последици, оценени на между £21 и £52 милиарда годишно.

Според правителствената статистика около 21 процента от възрастното население в Англия и 24 процента от възрастните в Англия и Шотландия редовно пият до нива, които увеличават риска от лошо здраве (увеличаващ риск и по-висок риск пиячи).

Главните медицински служители на Обединеното кралство (CMO) съветват, че за да се поддържа нисък риск от алкохол, възрастните не трябва редовно да пият повече от 14 единици алкохол на седмица.

Единица алкохол е 8g или 10ml чист алкохол, което е около:

  • Половин пинта лагер/бира/сайдер с по-ниска до нормална сила (ABV 3,6 процента)
  • Една малка доза (25 ml) алкохол (25 ml, 40 процента ABV).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Популярната витаминна добавка, свързана с 40% по-висок риск от рак на белия дроб – предупреждение

Симптоми, които да забележите и как да реагирате

Важно е да сте наясно с всички нови или тревожни симптоми.

NHS обяснява: „Въпреки че е малко вероятно да е рак, важно е да говорите с личен лекар, за да могат да проучат. Ранното откриване на рак означава, че е по-лесно за лечение.“

Общите признаци включват промени в навиците на червата, подуване на корема и кашлица, болка в гърдите и задух.

„Ако вашият личен лекар подозира рак, той ще ви насочи към специалист – обикновено в рамките на две седмици“, добавя NHS.

Add Comment