Руският картинг е изправен пред разследване на ФИА заради предполагаемия нацистки поздрав

Младежът, който се състезава с италиански лиценз поради забраната за състезания на атлети от неговата страна, триумфира във финала на първия кръг на Европейското първенство по картинг на FIA в Портимао в Португалия.

Въпреки това, по време на церемонията по подиума, когато свиреше италианският национален химн, Северюхин потупа сърцето си и изглежда отдаде нацистки поздрав, докато се смееше на зрителите.

Видео с инцидента се разпространява в социалните мрежи и на фона на руската инвазия в Украйна предизвика широки критики.

В понеделник следобед FIA заяви, че ще се включи, тъй като обяви, че е започнало официално разследване.

В изявление, публикувано в Twitter, FIA каза: „Международната автомобилна федерация потвърждава, че е започнала незабавно разследване на неприемливото поведение на г-н Артем Северюхин, което се случи по време на церемонията по подиума за категория ОК в кръг 1 на турнира. Европейското първенство на FIA по картинг през 2022 г. на Kartodromo Internacional do Algarve в Португалия.

“ФИА ще съобщи скоро за по-нататъшните стъпки, които ще бъдат предприети в този случай.”

Самият Северюхин обаче отрече да е дал нацистки поздрав и вместо това каза, че просто празнува с приятелите и семейството си, които стояха срещу подиума.

„Бих искал да се обърна към всички относно вчерашната ситуация на подиума“, каза той, цитиран от говорител на Руската автомобилна федерация. „Спечелих кръга на Европейското първенство и бях много щастлив.

„От Русия съм. Благодарих на отбора и на моите близки от Русия. Някой видя лош жест в действията ми, но не е. Просто им благодарих. Аз съм руснак, аз съм от Русия и заставам до страната си. “

Картинг отборът на Северюхин, Ward Racing, предприе незабавни действия в отговор на действията му и планира да прекрати договора му.

В изявление, публикувано в Instagram, става ясно, че е възмутен от това, което младежът е направил.

В него се казва: „Ward Racing… осъжда личните действия на пилота Артем Северюхин по време на церемонията по награждаването на 10 април 2022 г. най-строго, тъй като ги смята за проява на неспортсменско поведение, неприемливо нарушение на етичните и морални правила спортен кодекс.

„С това изявление Ward Racing изрази своето мнение, както и мнението на всички спортисти и служители на екипа на Ward Racing.

„Въз основа на тези съображения, Ward Racing не вижда възможност за продължаване на сътрудничеството с Артем Северюхин и ще продължи с прекратяването на състезателния му договор.“

Руската автомобилна федерация заяви, че също проучва въпроса, тъй като иска да проучи подробностите за случилото се.

„Руската автомобилна федерация изяснява обстоятелствата около инцидента и постъпката на спортиста, а също така анализира коментарите на страните във връзка с това“, се казва в изявление.

„Руската автомобилна федерация информира, че Артем Северюхин е бил освободен от RAF и е участвал в европейското първенство с италиански лиценз, поради което Артем има италианското знаме в протокола и италианският химн звучи на подиума.

„Също така съобщаваме, че считаме за неприемливо всяка, дори случайна проява на фашизъм и нацизъм в руския автомобилен спорт и сред руските спортисти“.

Северюхин не е първият руски спортист, който предизвиква спорове на спортно събитие от началото на войната с Украйна.

Миналия месец атлетът Иван Куляк носеше лого „Z“, което се превърна в символ на военните усилия на Русия, по време на церемония по връчването на медалите на Световната купа по гимнастика в Доха.

Действията му са обект на разследване от Международната федерация по гимнастика и той може да получи забрана за състезание.

Add Comment