Убийството на Ева сезон 4 току-що завърши по най-лошия възможен начин

Убивайки Ева Следват спойлери на финала на сезон 4.

„Чувствам се като огромна отговорност да го оправиш за шоуто.“

Убиване на Ева главният писател, Лора Нийл, говори за финала като цяло по време на този скорошен чат с ускорител. Но тя също толкова лесно може да говори за централната връзка между Ева и Виланел, която, въпреки всички шпионски хрумвания и зашеметяваща мода, очевидно е кървавото, биещо сърце на това шоу.

Но дали последният епизод „оправя нещата“? Това ли е „славният“ финал, на който Нийл се надява?

Аника Молнар/BBC

Ако сте дошли тук, след като сте изгледали последния епизод изцяло, вероятно сте доста ядосани в момента. Например Виланел наръга с нож Hélène за това, че е целунала „приятелката си“ луда. И ако сте дошли тук, защото сте се поклонили преди години и просто искате да знаете какво се е случило, вероятно също ще бъдете малко ядосани. Защото това не е краят, на който повечето от нас се надяваха. Всъщност, това включва всички най-големи критики на шоуто, само за да ги засили десетократно.

Отново и отново, Убивайки Ева е обвинен, че примамва своята публика, като по същество дразни куиър теми, за да привлече странни зрители, без изобщо да действа по тези теми.

Този разговор достигна главата си около сезон втори, когато Сандра О отхвърли идеята за връзка „Villaneve“ (чрез Гей Таймс) точно както рекламите на билборда включват лозунги като: „Някой виждал ли е приятелката ми?“ и “Казала ли си на съпруга си за нас, Ив?”

Е, успяхме, банда. След четири дълги години пронизителен контакт с очите, известен още като сапичен ръб, Убивайки Ева най-накрая оживи годините на фен фантастика, като направи Villaneve истинско нещо. Дълго време се чувстваше, че този ден никога няма да дойде, че шоуто ще продължи да ни тъпче до умиращия си дъх.

Разбира се, все още са мижави изрезки, когато разгледате цялата история като цяло, но поне Ив и Виланел най-накрая получават щастливия край, който заслужават… О, чакайте, ние се смесваме с книгите, на които се основава това шоу . Там Ева и Оксана намират спокойствие в предградията на Санкт Петербург, освободени от този опасен живот, който почти ги уби и двамата. Но в последния епизод на шоуто това е съвсем различна история.

След като сладката двойка издълбава очите на една жена и накрая се предаде на чувствата си един към друг, Виланев в крайна сметка открива местоположението на Дванадесетте, които всички са се събрали за една от техните полуредовни тайни срещи. Ако през цялото време беше толкова лесно, може би се чудите защо ни отне четири сезона, за да стигнем до тази точка. Или защо изобщо сте си направили труда да инвестирате в тези четири сезона.

Сандра О, като Ив Поластри, Джоди Комър като Виланел, Убийството на Ива, сезон 4

Би Би Си

Въоръжена със знанието за местонахождението на Дванадесетте, Виланеве за кратко спира да излиза достатъчно дълго, за да се качи на лодката, където се провежда тази среща. За да направи това, Ив се представя за сватбен служител на двама мъже и почти разваля сватбата им, докато прави това. Междувременно Виланел прави това, което умее най-добре, а това е импровизация на убийство… или дванадесет.

По същество без план и дори оръжие под ръка, модата на Джоди Комър разбива партито и продължава методично да убива всеки безличен член на Дванадесетте – който никога няма да разберем сега. Но това никога не е било целта, всъщност не. Тези сенчести престъпници винаги са били просто катализатор за изкривените отношения на Ева и Виланел, дърпайки ги напред-назад с любов и похот, просто извън обсега.

След смъртта на Дванадесетте, Виланев празнува на палубата на лодката, но радостта им се прекъсва болезнено бързо, когато стрелец стреля Виланел в гърба. Заедно двамата попадат в студената, ледена Темза, недалеч от мястото, където се отдалечиха един от друг в края на трети сезон. Но този път Ева и Виланел се борят срещу течението, за да се съберат, докато кръвта се излива във водата.

След това преминаваме към Каролин, която наблюдава отдалеч, което показва, че тя е тази, която е създала всичко това, вероятно в опит да намери благоволение на МИ6 отново. Дали това работи или не, никога няма да разберем. Защото след това се върнахме към умиращите моменти на Виланел под водата.

Собственият инстинкт за оцеляване на Ева се задейства скоро след това и тя скоро си пробива път на повърхността, без Виланел. Един първичен писък по-късно, “Краят” се появява с големи червени букви, украсени върху носталгична гледка към че мост.

Тук няма неяснота. Виланел е мъртъв. Знаем, вие си мислехте, че преди, когато тази стрела прониза тялото й в края на шести епизод. Но за реалността, този път. Няма сцена след кредитите, няма допълнителна кода, която да разкрие още едно изненадващо бягство от челюстите на смъртта.

Джоди Комър като Виланел, Сандра, о, като Ева, убийството на Ева, сезон 4, епизод 5

Аника Молнар/BBC

За да бъдем честни, шоуто загатва за този фатален край от известно време. Още на премиерата на четвърти сезон, а дори и преди това в промоциите, Виланев се събра отново до Ромео + Жулиета-стил аквариум. И тогава Ева разказа (прекалено използваната) басня за скорпиона и жабата. Знаеш ли, онзи, в който и двамата умират.

Така че смъртта винаги е била на картите, буквално на финала, когато картите таро предполагат, че Ева ще бъде тази, която умира. Но изненада! Сценаристите обърнаха това наоколо в това, което може да е най-малко изненадващият обрат, замислен някога.

Проблемът не е, че е починал някой важен човек. Залозите винаги са били високи Убивайки Еваи бихте могли да спорите, че би било нереалистично, ако и двете героите излязоха от всичко това невредими.

Не, проблемът е, че като се има предвид гадната история на това шоу с представяне на ЛГБТК+, увековечено от многото странни размисли, за които са написани Убивайки Ева от първия ден бихте си помислили, че сценаристите ще се опитат да избегнат най-големия, може би най-проблематичен куиър троп от всички.

Да, разбира се, имаме предвид „Погребете своите гейове“, забавното старо схващане, че LGBTQ+ героите са по-склонни да бъдат убити, отколкото техните прави колеги само защото. Е, не “само защото”. Всъщност това се дължи на дълбоко вкоренен фанатизъм в цялото ни общество, но разбирате. И така, повече куиър смъртни случаи също означава, че е много по-вероятно куиър романите да завършат и с трагедия.

„Никога няма да успееш да угодиш на всички“, каза Лора Нийл Метро, и тя е права. Без значение как Убивайки Ева завършва, винаги щеше да има оплаквания.

Джоди Комер като Виланел, убиваща Ив

Би Би Си

Поддържайте и двете жени живи и рискувате да намалите залозите до абсурдна степен. Или ги убийте и двамата и ще останете с съкрушителен край, който може да предизвика възмущение. Като се имат предвид тези две крайности, е лесно да се разбере защо сценаристите са избрали да убият само една от тях, а Виланел е очевидният избор, като се има предвид мрачното й минало.

Но като разкъсат Villaneve по този начин, по-специално куиър феновете остават с край, който е съкрушителен и абсурден в еднаква степен. „Смазване“, защото любимият на феновете кораб току-що се беше събрал след всичките тези години, и „абсурден“, защото как би могъл някой да си помисли, че е добре да се подхрани с такъв вреден троп пред лицето на всички критики – и през 2022 г. не по-малко?

Ако Виланев беше позиционирана като двойка по-рано, щеше да има поне известно време да проучи връзката им на екрана, преди да бъдат разкъсани отново. Вместо това феновете прекараха четири сезона на закачки и намеци, за да видят, че Виланел е убита веднага щом щастието най-накрая дойде на пътя на двойката. И опитите да се романтизира тази смърт – забележете как кръвта почти приема формата на ангелски крила във водата отзад – някак си правят това още по-лошо.

Трудно е да си представим, че писателите биха все още да не са наясно с дискурса, който заобикаля това шоу, четири сезона. И това предполага, че те съзнателно са избрали този край, без да се грижат как могат да се чувстват странните зрители, известни още като единствените зрители в този момент.

Главният сценарист на четвърти сезон, Лора Нийл, не сгреши, когато каза ускорител че има “огромна отговорност” да се оправи този финал. Но като се проваля както централната двойка, така и куиър феновете, последният епизод на четвърти сезон накрая се проваля на шоуто като цяло. Дори потенциалните спин-офи или дори Виланел Хесус не могат да отменят това.

Това съдържание е импортирано от {embed-name}. Може да успеете да намерите същото съдържание в друг формат или да намерите повече информация на техния уеб сайт.

Убивайки Ева сезон 4 се излъчва по BBC America в САЩ и BBC iPlayer във Великобритания.

Това съдържание е създадено и поддържано от трета страна и импортирано на тази страница, за да помогне на потребителите да предоставят своите имейл адреси. Може да успеете да намерите повече информация за това и подобно съдържание на piano.io

Add Comment