Формата на Александър Лаказет под все по-голямо внимание след като безчувственият Арсенал предаде на Тотнъм четворката на първите четири инициативи | Футболни новини

Десет от 12-те полеви играчи, използвани от Арсенал в съботната загуба с 2-1 от Брайтън, опитаха поне един удар, но техният нападател не беше един от тях. Александър Лаказет е под все по-голямо внимание.

Французинът отбеляза само веднъж в последните си 11 участия във Висшата лига, а резултатът му за сезона е само четири гола в 25 мача. Той не е имал удар в целта от средата на март. Той не е намирал мрежата от открита игра от декември.

Доскоро липсата му на гол заплаха се смекчаваше от други качества. Между 6 декември и 13 март Лаказет регистрира две асистенции повече (седем) от всеки друг играч от Висшата лига.

Неговият принос, който се понижи дълбоко, за да свърже играта и захранването на играчите от двете му страни, беше неразделна част от възхода на формата, който последва изгонването на Пиер-Емерик Обамеянг отстрани и тласна Арсенал обратно в надпреварата в Шампионската лига.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от загубата на Арсенал от Брайтън

„Лака има наистина важно качество, което е, че прави хората около себе си по-добри“, каза Микел Артета в разговор с Sky Sports преди победата на Арсенал с 3-2 над Уотфорд миналия месец.

Изпълнението му на Vicarage Road показа точно за какво говори Артета. Лаказет може и да не е вкарал сам, но въпреки това изигра решаваща роля в победата, като изправи Букайо Сака за второто на Арсенал, след което постави третия на Габриел Мартинели.

„Много е забавно да играеш с него“, каза след това Сака. Колегата, завършил академията, Емил Смит Роу е също така комплиментен. „Да играя с него нагоре наистина ми помага“, каза той миналия сезон. “Той ми дава много увереност и ми говори много.”

Арсенал последва победата си в Уотфорд с победа с 2:0 над Лестър, която включваше гол на Лаказет от дузпа. Оттогава обаче те загубиха три мача от четири и човекът, натоварен да води линията, се бори повече от всеки друг.

Графични

Липсата на потентност на Лаказет пред вратата беше извинителна, когато помагаше на другите да процъфтяват, но вече не. Срещу Брайтън, освен че не успя да регистрира удар към вратата, той имаше по-малко докосвания (22) и направи по-малко подавания (осем) от всеки друг титуляр.

За много поддръжници търпението вече се изчерпваше. Анонимното представяне на Лаказет срещу Брайтън последва също толкова лоши прояви срещу Кристъл Палас, Астън Вила и Ливърпул.

Той премина от средните 2,8 удара за 90 минути до едва 1,6 и създава едва наполовина по-малко положения. Неговите числа за докосвания и пасове са паднали с приблизително една трета. На всичкото отгоре той предлага още по-малко присъствие в полето на опозицията.

Желанието на Лаказет да изпадне в халфовата линия първоначално обърка опонентите, но изглежда все повече са го разбрали. Патрик Виейра дори го спомена поименно, след като ръководи победата на Кристъл Палас с 3:0 над артилеристите на Селхърст Парк.

Графични

„Всеки път успяваха да намерят играчи [between the lines]винаги имахме един от нашите четирима, които изскачаха и се опитваха да оказват натиск, особено върху Александър Лаказет“, каза той.

Брайтън използва подобна тактика в събота, както и Ливърпул и Астън Вила преди това. Лаказет все още пада дълбоко, но вече не намира същото място за действие. В резултат на това страда атакуващата плавност на Арсенал.

Умората изглежда е друг фактор.

Артета често говори за “феноменалната” скорост на работа на Лаказет, но неговите летаргични изяви напоследък подсказват, че усилията от последните няколко месеца го настигат.

Същото е и с данните за проследяване. Преди скорошното си понижаване на формата, Lacazette беше изминал повече от 10 км във всеки от последните четири мача, в които изигра пълните 90 минути. Във всеки от последните две обаче срещу Брайтън и Кристъл Палас той не успя да достигне този етап.

Борби с головете на Лаказет

  • Четири гола в 25 мача от Висшата лига този сезон
  • Само един гол в последните 11 мача
  • Няма удари към целта в последните четири участия
  • Няма голове от открита игра от 11 декември

Може би не е изненадващо, че играч, който навърши 31 следващия месец, е изморителен, особено като се има предвид драматичното увеличение на работното му натоварване. Откакто Обамеянг отпадна, Лаказет започна 16 поредни мача. Това е най-дългият му старт, откакто се присъедини към Арсенал.

Много привърженици са нетърпеливи да видят нещо различно, докато Арсенал се опитва да върне своето предизвикателство в четворката, но ситуацията се усложнява от липсата на ясни алтернативи.

Клубът възнамерява да подпише поне един нападател през лятото – “всеки успешен отбор се нуждае от достатъчно заплаха за гол в състава”, каза Артета Sky Sports през март – но дотогава техните възможности извън Лаказет са ограничени до Еди Нкетия, който не е започнал мач от Висшата лига през целия сезон, или пренасочването на поддържащ нападател като Мартинели или Смит Роу.

Арсенал бе категорично победен с 3:0 на Кристъл Палас
Изображение:
Договорът на Александър Лаказет с Арсенал изтича в края на сезона

Тези, които не са съгласни с решението да пуснат Обамеянг, ще приемат експлозивното му начало на живот в Барселона като оправдание. Други ще съжаляват за решението да не го сменят в същия трансферен прозорец.

Артета обаче трябва да направи каквото може с това, което има.

Отпадането на Lacazette би било още един хазарт, като се има предвид относителната неопитност на неговите алтернативи, но екипът вече изисква повторно калибриране след контузиите на Кийрън Тиърни и Томас Парти. Защо в същото време не преоценим атакуващата си настройка?

Безразличието на Лаказет срещу Брайтън показа, че необходимостта от промяна в началото става все по-неотложна. Последните доказателства сочат, че Артета не може да го отлага за дълго.

Add Comment