Хората над 60 години НЕ трябва да използват ежедневно аспирин за предотвратяване на сърдечен удар, казва ключовият експертен панел

Хората над 60 години НЕ трябва да използват ежедневно аспирин за предотвратяване на първи сърдечен удар поради потенциални рискове от вътрешно кървене, казва ключова експертна група

  • Топ медицински съвет вече не препоръчва на американците над 60-годишна възраст да приемат ежедневно аспирин за предотвратяване на сърдечни пристъпи
  • Те също така препоръчват ежедневната употреба само на тези на възраст от 40 до 59 години, които се консултират с лекар, и вече не го препоръчват на тези над 75 години
  • Експертите цитират потенциалните рискове от вътрешно кървене, причинено от честата употреба на лекарствата при хора на тази възраст
  • Аспиринът е сравнително евтино лекарство, което е широко достъпно и често се използва като болкоуспокояващо

Американците на възраст над 60 години не трябва да приемат дневна доза аспирин, за да предотвратят първи сърдечен удар или инсулт, каза днес група от водещи лекари в отмяна на стандартните указания.

Работната група за превантивни услуги на САЩ (USPSTF) – състояща се от 17 топ експерти от университети в цяла Америка – пусна актуализацията, позовавайки се на малко по-висок риск от вътрешно кървене след прием на лекарството.

Освен това се казва, че 40-59-годишните трябва да приемат лекарството всеки ден само ако са изложени на генетичен риск от сърдечни заболявания и след консултация с лекар. Тези над 75 години не трябва да приемат лекарствата, защото има малка полза в по-напреднала възраст.

Аспиринът е често срещано болкоуспокояващо лекарство, което често се използва и за предотвратяване на инфаркти, кръвни съсиреци и други проблеми, свързани със свойствата му за разреждане на кръвта. Лекарствата също са широко достъпни без рецепта за ниска цена, когато се купуват генерично.

Американска работна група издаде нови насоки, според които възрастните на възраст над 60 години, които са изложени на повишен риск от инфаркт или инсулт, но не са претърпели нито едно от двете, не трябва да приемат аспирин. (Изображение на запасите)

КАКВО Е АСПИРИН?

Аспиринът е ежедневно болкоуспокояващо средство за болки като главоболие, зъбобол и менструални болки.

Може да се използва и за лечение на настинки и „грипоподобни“ симптоми, както и за понижаване на висока температура. Известна е още като ацетилсалицилова киселина.

Аспиринът се предлага и в комбинация с други съставки в някои лекарства за настинка и грип.

Повечето видове аспирин можете да закупите от аптеки, магазини и супермаркети. Някои видове се предлагат само по лекарско предписание.

Предлага се под формата на таблетки или анални супозитории. Предлага се и като гел за язви в устата и херпес.

Ако сте имали инсулт или инфаркт или сте изложени на висок риск от сърдечен удар, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате ежедневна ниска доза аспирин. Това е различно от приемането на аспирин за облекчаване на болката.

Приемайте ниски дози аспирин само ако Вашият лекар го препоръча.

Източник: NHS

Преди почти две десетилетия Агенцията по храните и лекарствата (FDA) препоръча хапчетата да не се приемат за предотвратяване на първи инфаркт или инсулт. След това USTPF актуализира своите насоки, за да съответства на тези от FDA.

„Въз основа на настоящите доказателства, работната група препоръчва хора на 60 и повече години да започват да приемат аспирин, за да предотвратят първи сърдечен удар или инсулт“, каза д-р Майкъл Бари, заместник-председател на USPTF и професор по медицина в Масачузетската обща болница, пред ABC News.

„Тъй като шансът за вътрешно кървене се увеличава с възрастта, потенциалните вреди от употребата на аспирин анулират ползите в тази възрастова група.“

Лекарите подчертават, че все още препоръчват използването на аспирин за предпазване от втори инсулт или инфаркт.

Насоките са само за пациенти, които започват курс на аспирин, а не за тези, които вече го приемат.

Те казаха, че никой не трябва да спира приема на аспирин, без първо да се консултира с лекаря си.

„Важно е обществеността да разбере, че за огромното мнозинство от американците без предшестващо сърдечно заболяване аспиринът не осигурява нетна полза“, каза д-р Стивън Нисен, кардиолог в клиниката в Кливланд.

„Вредите са приблизително равни на всички ползи.

„USPSTF просто наваксва тази широко приета научна гледна точка. В продължение на близо 20 години FDA съветва да не се използва рутинна употреба на аспирин за профилактика при пациенти без сърдечни заболявания.

Хората, които приемат лекарството, са изложени на около 0,47 процента по-висок риск от вътрешно кървене, установи британско проучване, публикувано през 2019 г.

USPSTF предупреди, че сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в САЩ, което представлява повече от един на всеки четири смъртни случая всяка година.

Те казаха, че всяка година около 605 000 американци получават сърдечен удар за първи път, докато 610 000 получават първия си инсулт.

През октомври миналата година комитетът промени своите насоки, за да каже, че възрастните хора, които все още нямат сърдечно заболяване, не трябва да приемат дневна доза аспирин.

Той отстъпи от препоръките, направени от панела през 2016 г., но беше в съответствие с насоките за други медицински групи.

Реклама

.

Add Comment