Чувството за цел в живота може да намали риска от развитие на деменция, показва проучването

Чувството за цел в живота може да намали риска от развитие на деменция, показва проучването

  • Усещането за цел може да намали риска от развитие на деменция, показва проучване
  • Това е свързано с 19% намален процент на клинично значимо когнитивно увреждане
  • Хората с по-високо чувство за цел също са по-склонни да се занимават с упражнения

Усещането за цел или смисъл в живота може да намали риска от развитие на деменция, показва проучване.

Изследователите прегледаха доказателства от осем по-рано публикувани статии, които включват данни от 62 250 възрастни хора от три континента.

Те открили, че по-високата цел или смисъл в живота са „значително свързани“ с намален риск от деменция и когнитивни увреждания. По-специално, наличието на чувство за цел е свързано с 19% намален процент на клинично значимо когнитивно увреждане.

Това означава, че те са имали почти една пета по-малко вероятно да са имали влошаване на паметта, езика и мисловните способности.

Изследователите открили, че по-високата цел или смисъл в живота е „значително свързан“ с намален риск от деменция и когнитивни увреждания. По-специално, чувството за цел е свързано с 19% намален процент на клинично значимо когнитивно увреждане (файлово изображение)

Това ниво на когнитивно увреждане не е толкова сериозно, колкото деменцията, но увеличава риска от заболяването.

Предишни доказателства сочат, че усещането за цел в живота може да бъде от полза за възстановяването от стреса и е свързано с намалено възпаление в мозъка – и двете може да са свързани с намален риск от деменция.

Хората с по-високо чувство за цел също може да са по-склонни да участват в дейности като упражнения и да се ангажират в обществото, което може да предпази от риска от деменция.

Констатациите, публикувани в списанието Aging Research Reviews, също показват, че положителното настроение изглежда не оказва влияние върху риска от деменция.

Хората с по-високо чувство за цел също може да са по-склонни да участват в дейности като упражнения и да се ангажират в обществото, което може да предпази от риска от деменция (файлово изображение)

Хората с по-високо чувство за цел също може да са по-склонни да участват в дейности като упражнения и да се ангажират в обществото, което може да предпази от риска от деменция (файлово изображение)

Водещият автор д-р Джошуа Стот от University College London каза: „Програмите за превенция на деменцията за рискови групи, които се фокусират върху благосъстоянието, могат да се възползват от приоритизиране на дейности, които носят цел и смисъл в живота на хората, а не просто хедонистични дейности, които могат да повишат положителното настроение държави.

„Например, ако опазването на околната среда е важно за някого, той може да се възползва от помощта в обществена градина.“

Първият автор и докторант Джорджия Бел каза: „Открихме, че чувството за цел може да намали риска от деменция, добавяйки към други доказателства, свързващи смисления живот с подобреното психично здраве и намален риск от увреждания и сърдечни заболявания.“

Реклама

.

Add Comment