Covid спрей за нос може да бъде следващият скок в разработването на ваксина срещу коронавирус

Докато омикронният вариант на коронавируса се движеше светкавично по света, той разкри тревожна истина.

Вирусът беше придобил зашеметяваща способност да заразява хората, скачайки от носа на един човек на друг. Случаите скочиха тази зима, дори сред ваксинираните хора.

Това кара учените да преосмислят стратегията си за най-добрия начин за борба с бъдещите варианти, като се стремят към по-високо ниво на защита: блокиране на инфекциите като цяло. Ако успеят, следващата ваксина може да бъде назален спрей.

Оригиналните снимки на коронавирус се оказаха забележително гъвкави, предпазвайки хората от най-лошите резултати от Covid-19.

Но докато експертите спорят кога, дали и кой трябва да получи допълнителни бустери, все по-голям брой учени започват да мислят, че допълнителните инжекции могат да имат незначителни ползи за повечето здрави хора.

Превключването в маршрута за доставка на ваксината от инжекция към подушване може да създаде стена от имунитет точно там, където вирусите намират опора и да блокират разпространението на вируса, предотвратявайки дори леки инфекции.

Имунологията е сложна, но идеята е проста. Всмукване на капчици в ноздрите на хората може да провокира “мукозен” имунитет – сила, която се бори с вирусите, вградена в тъканта, която покрива дихателните пътища. Локализираната защита може да спре предаването и да помогне за задушаване на следващия вариант.

Вариантът с омикрон предизвика внезапна, унизителна промяна в перспективата за ваксините: чашата изглеждаше поне наполовина пълна през по-голямата част от 2021 г., след което изведнъж изглеждаше полупразна.

В продължение на повече от година оригиналните ваксини срещу коронавирус поддържаха хората живи и извън болницата и предотвратяваха повечето заболявания, дори сред предизвикателни варианти.

Но хипер-трансмисивният вариант на омикрон вилнее дори в силно ваксинирани страни – и превърна научното удовлетворение в недоволство.

Omicron продължава въпреки ваксинациите

(Авторски права 2022 Асошиейтед прес. Всички права запазени.)

„Не смятам, че изследователската институция трябва да се присъедини [the idea] ние решихме това и ще ви дадем бустери на настоящата ваксина”, каза Лари Кори, вирусолог в Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън в Сиатъл. “Те ни изведоха от пустинята, но това не означава, че е решил проблема. Удивително е какво са направили – но има някои неща, които са отменени.”

Промяната в стратегията все още е в процес на разработка – никой не трябва да очаква полъх на ваксина тази есен. Някои учени спорят дали целта за блокиране на предаването и леките инфекции е твърде висока и дори привържениците признават, че регулаторният път може да бъде сложен.

Основната цел на ваксинацията е да предпази хората от тежко заболяване, а не да предотврати всеки лек случай.

Но идеята набира сила. Акико Ивазаки, имунолог от Медицинския факултет на Йейлския университет, каза, че в началото на 2021 г. тя смяташе изследванията си за назална ваксина като подготовка за следващата пандемия. След това омикронният вариант промени уравнението.

„Като видяхме всички тези нови варианти, които са много по-преносими и направиха нашите ваксини безполезни за предотвратяване на инфекции – тогава осъзнахме, че може да имаме шанса да допринесем с нещо по време на тази пандемия“, каза Ивазаки.

Националният план за готовност на президента Байдън за Covid-19, разкрит през март, подчертава необходимостта от рестартиране на ваксините, за да съответстват на вариантите в рамките на 100 дни от появата им, и да се разработи универсална ваксина, такава, „която предпазва от Covid-19 и всички негови варианти, както и като бъдещи нововъзникващи заплахи от коронавирус.”

Националният план за готовност на президента Байдън за Covid-19 подчертава необходимостта от разработване на универсална ваксина

(Авторски права 2021 Асошиейтед прес. Всички права запазени.)

Все по-голям брой учени смятат, че ваксината, която спира предаването, може да е също толкова спешна – и може би повече.

Учени от Националния институт по здравеопазване и Органа за напреднали биомедицински изследвания и разработки – известен като BARDA – проверяват набор от концепции за ваксини от следващо поколение, включително тези, които предизвикват имунитет на лигавицата и могат да спрат предаването.

Процесът е подобен на този, използван за приоритизиране на кандидатите за милиарди долари инвестиции чрез оригиналната програма Operation Warp Speed. Но има уловка.

„Бихме могли да оперираме Warp Speed ​​ваксините за лигавицата от следващо поколение, но нямаме финансиране, за да го направим“, каза Карин Бок, директор на пандемичната готовност и спешна реакция в Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

„Правим всичко възможно, за да се подготвим… само за да се подготвим, в случай че имаме налични ресурси.“

Повече от година учените играят на догонване, надпреварвайки се да тестват настоящи и ревизирани ваксини срещу нарастваща гръцка азбука от нови варианти. Планът за игра, вдъхновен от годишната битка срещу грипа, е да се актуализират ваксините с развитието на вируса.

Робърт Седер, началник на отдела по клетъчна имунология в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, е един от експертите на предните линии на тази битка. Той и колегите му тестват ваксини срещу варианти при животни и са сравнявали специфични за варианта ваксини с оригиналната ваксина на Moderna.

Експериментите, които могат да се движат бързо в сравнение с опитите при хора, дават ранни улики за това кога може да е време да се премине към ваксина, съобразена с вариант.

Но Седер започна да се съмнява дали актуализираната ваксина е най-доброто оръжие срещу бъдещи итерации на коронавируса. През февруари неговият екип установи, че обикновеният бустер на Moderna предлага подобна стабилна защита срещу варианта на омикрон при маймуни като специфичен за омикрон изстрел.

Приблизително по същото време израелски изследователи съобщават, че докато четвъртата инжекция увеличава блокиращите вируси антитела, тя не спира инфекциите.

Ваксинираните хора, които са се разболели, също са имали много вирус в носовете си, което подкопава надеждите, че е по-малко вероятно да заразят други. Друго проучване установи, че четвъртата инжекция наистина е помогнала за възпиране на инфекции, но ефектът е краткотраен.

Изследователи от Ню Йорк разработиха интраназална ваксина, използвайки протеина на коронавирус

(Getty Images)

Констатациите поставят под съмнение предположението, че просто даването на повече снимки би било най-доброто решение за бъдещето.

Оригиналните ваксини държаха хората извън болницата и също така предотвратяваха умерени инфекции и ограничаваха предаването на по-ранни версии на вируса.

Тогава вирусът се промени. Ако допълнителни изстрели или нови версии, които съответстват на доминиращия щам, не възстановят тази защита до първоначалното ниво, може би те не са най-добрият начин за ласо на вируса, който показа, че е способен да се превърне в един от най-бързо разпространяващите се патогени в света.

„Ако искаме да променим стълбовете на целта, така да се каже, и да влезем в наистина ограничаване на инфекцията и предотвратяване на инфекцията, последната точка е, че трябва да променим маршрута на имунизация“, каза Седер.

Да предположим, каза той, че се появи вариант, който се разпространи толкова бързо, колкото омикрон и причини тежко заболяване като делта варианта. „Не искаш ли ваксина [against] не само тежко заболяване, но [to] предотврати предаването?”, попита той.

Седер и колегите му сега са фокусирани върху проектирането на това, което той нарича “изпичане” – лабораторен експеримент, който ще сравнява ранните назални ваксини, за да види кои са най-обещаващите.

„Според мен това е едно от най-важните неща, които можем да направим занапред“, каза Седер.

Когато Дан Вагнер от Синсинати най-накрая имаше шанса да получи ваксина срещу коронавирус миналата година, той го отложи. 33-годишният управлява онлайн бизнес, продаващ автомобилни части от дома си, така че не се притесняваше да се изложи на работа. Той не е имал основни рискове за здравето от тежък Covid-19. Докато отговаряше на условията за ваксинация, той продължаваше да чува за ваксинирани хора, които са се заразили.

„Там, където съм по-млад, нямам съпътстващи заболявания и съм обръщал внимание през цялото време – наистина не се притеснявах, че ще получа Covid“, каза Вагнер. “В този момент получаването на ваксина, за която знам, че няма да спре предаването, всъщност нямаше смисъл за мен.”

Тогава, преди скока на варианта на омикрон миналата година, Вагнер чу за научно изпитание в медицински център на детската болница в Синсинати на ваксина със спрей за нос, насочена към спиране на разпространението на вируса. Той се регистрира и получи ваксинацията си – по една капчица във всяка ноздра – в края на януари.

Вместо познатото щипка на игла, той усети как ваксината се плъзга по задната част на носа и гърлото му. Усещането беше малко странно, каза той, но освен това не беше забележително и той не изпита никакви странични ефекти.

Ваксината, получена от Вагнер, разработена от биотехнологичната компания CyanVac в Джорджия, съдържа версия на вирус, който се използва за ваксиниране на кучета срещу кашлица в развъдника, който е модифициран, за да включва шиповия протеин, открит от външната страна на коронавируса.

Теорията е, че кучешкият вирус ще се размножава за ограничено време в носовете на хората, като учи имунната им система да разпознава протеина на коронавируса и да блокира истинския патоген. Вирусът, използван във ваксината, е безвреден за хората и Вагнер се връща за редовни назални тампони, за да провери за антитела, борещи се с вирусите в носа си – и да види колко време е необходимо, преди кучешкият вирус да бъде изчистен.

Други разработчици на ваксини използват различни основни технологии, за да доставят същия важен полезен товар.

Vaxart, компания от Сан Франциско, тества хапче, което съдържа безвредна версия на вирус, свързан с обикновената настинка. Вирусът не може да прави копия от себе си, така че не може да причини инфекция, но е снабден с протеина на коронавируса и е доказано в ранни проучвания, че генерира имунен отговор в носа.

В Ню Йорк изследователи от Медицинското училище Икан в Маунт Синай разработиха интраназална ваксина, която изобилства от вирус, който обикновено причинява кихане, кашляне и увисване на крилата при пилета, но е модифициран, за да включва протеина на коронавируса.

Изследователи от Meissa Vaccines в Калифорния използват версия на респираторния синцитиален вирус, който е отслабен и покрит с коронавирусни шипове.

Университетът в Оксфорд тества интраназална версия на ваксината, която учените разработиха с AstraZeneca. В Индия Bharat Biotech също тества интраназална ваксина.

Ивазаки от Йейл разработи назален спрей, състоящ се от шиповия протеин във физиологична суспензия – стратегия, която няма да работи като първа ваксина, но може да бъде мощна като бустер. Технологията е лицензирана на Xanadu Bio, стартираща компания, която тя е съосновател.

Назалните ваксини не са нова идея, но са далеч по-малко изпробвани и верни – и се спънаха през годините.

FluMist се използва за предотвратяване на грип, но не е одобрен за по-възрастни хора или за най-малките деца и понякога е по-слаб от обикновените ваксини срещу грип, което води до препоръки да не се използва през някои сезони. Ваксината срещу назален грип, използвана в Швейцария, е свързана с повишен риск от парализа на Бел, епизоди на парализа на лицето.

Много назални ваксини зависят от живи или отслабени вируси, което може да ограничи употребата им при хора, които са имунокомпрометирани или бременни. Безопасността ще бъде разгледана внимателно, защото носът е толкова близо до мозъка.

Назалните ваксини ще трябва да се конкурират с високоефективни ваксини, които задействат силна защита срещу тежко заболяване. Биотехнологичната компания в Мериленд Altimmune спря разработването на своята назална ваксина поради „по-ниски от очакваните имунни отговори“, съобщи компанията миналата година.

Но зимният прилив на случаите на Covid засили чувството за неотложност и промени мисленето на някои хора за необходимостта от назална ваксина. Много учени се надяват, че с разширяването на имунитета сред населението въздействието на бъдещите вълни ще намалее. Но вариантът на омикрон подчерта потенциала на вируса да продължи да се развива, тъй като защитата от съществуващите ваксини намалява – тревожна комбинация.

„Omicron наистина промени гледната точка, защото мисля, че преди това консенсусът беше, че да, топката ще продължи да подскача, но ще отскача все по-ниско“, каза Мартин Мур, главен изпълнителен директор на Meissa Vaccines.

Никой не знае точните контури на пандемията в бъдеще. Но Пол Спирман, лекар по инфекциозни болести, ръководещ проучването CyanVac в медицинския център на детската болница в Синсинати, каза, че обосновката за интраназалната ваксина се е получила лично, когато той се разболява по време на делта вълната, въпреки че е бил напълно ваксиниран.

„Почувствах, момче, имаш нужда от нещо по-добро по отношение на предаването и предотвратяването на симптомите“, каза Спирман. „Бихте могли да спрете разпространяваща се епидемия. Можете също така да предотвратите развитието на други варианти и да спрете разпространението. Това би било идеално.“

Add Comment